MENIU

Guvernul a decis să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pe trei proiecte de lege

Foto: http://dorindamaskin.files.wordpress.com/2008/12/emil-boc.jpg
Guvernul a decis să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru pentru legea Educaţiei naţionale, legea privind salarizarea unică din instituţiile bugetare şi legea reorganizării agenţiilor naţionale.

Guvernul a decis să-şi asume răspunderea în Parlament pentru trei proiecte de lege. Decizia a fost luată după o şedinţă maraton care a durat 10 ore. Legile pentru care Executivul va cere votul de încredere al Parlamentului vizează salarizarea unitară a bugetarilor, reforma educaţiei şi restructurarea agenţiilor de stat.

"Guvernul a decis să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru trei proiecte de lege. S-au formulat foarte multe amendamente în cadrul şedinţei de guvern şi care vor fi incluse în proiectele ce vor fi trimise Parlamentului pentru asumare", a declarat Emil Boc la finalul şedinţei de guvern.

Legile educaţiei au suferit modificări faţă de varianta propusă de ministrul Ecaterina Andonescu. S-a stabilit ca învăţământul obligatoriu să fie de 10 clase, plus anul pentru grupa pregătitoare. Potrivit documentului, profesorii universitari vor ieşi la pensie la 65 de ani şi doar în situaţii excepţionale mai pot preda încă cinci ani. De asemenea, directorii de şcoli nu mai au voie să fie membri de partid. La capitolul fonduri, legea acordă 7% din PIB pentru educaţie, din 2010.

Premierul a decis să intituleze reforma învăţământului românesc - Legea Educaţiei Naţionale.

"Proiectul de lege pentru educaţia naţională, aceasta este denumirea pentru că reflectă un efort comun, atât al comisiei Andronescu cât şi al comisiei Miclea, iar propunerea ca proiectul să se numească aşa a venit din partea la primul-ministru", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Legea salarizării unice a suferit şi ea numeroase modificări în şedinţa de miercuri. Astfel, premierul a explicat că nici un bugetar, nici măcar cei din justiţie, nu vor avea salarii mai mici din 2010. 

Restructurarea agenţiilor, care conţine şi reducerea cheltuielilor publice, va fi, de asemenea, asumată. Documentul conţine atât concediul fără plată al bugetarilor, cât şi interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat. Cei care sunt în această situaţie vor trebui să opteze pentru pensie sau salariu în 15 zile de la data intrării în vigoare a legii. În urma restructurării agenţiilor, se vor desfiinţa peste 100 de instituţii publice şi vor dispărea peste 9.400 de posturi, iar încasările tuturor agenţiilor vor ajunge, de la 1 octombrie, direct în bugetul statului. 

Emil Boc le-a dat termen miniştrilor până sâmbătă, ora 11:00, pentru a definitiva forma documentelor, astfel încât acestea să fie trimise la Parlament până luni. Birourile permanente ale celor două Camere vor stabili atunci data la care cabinetul Boc îşi va asuma răspunderea.

Procedura nu este, însă, una uşoară. Mai întâi, Executivul va înştiinţa Parlamentul, în scris, despre intenţia sa. Birourile Permanente ale celor două Camere se vor reuni, ulterior, într-o şedinţă, pentru a decide ordinea de zi şi programul şedinţei în care Guvernul îşi va asuma răspunderea.

Eventualele amendamentele vor fi analizate apoi de Guvern. După aceea, Cabinetul Boc va veni în faţa Parlamentului pentru asumarea răspunderii. Din acel moment, parlamentarii au la dispoziţie trei zile pentru a depune o moţiune de cenzură. Dacă moţiunea pică, legea este considerată adoptată. În caz contrar, Guvernul este demis. 

Scrisoarea prin care Guvernul va informa Parlamentul cu privire la asumare va fi trimisă în cursul zilei de astăzi.

 

Citeşte şi Boc: Legea educaţiei naţionale are ca punct de plecare Pactul Naţional şi Strategia Comisiei Miclea

Guvernul va informa astăzi Parlamentul că îşi va asuma răspunderea pe trei legi