MENIU

Guvernul a adoptat astăzi principiile legii salarizării unice

Foto: Realitatea TV

Bugetarii să fie plătiţi după o grilă unică de salarizare, nu după 200 câte sunt în prezent, potrivit declaraţiilor de astăzi ale remierului României, Emil Boc.

Sindicatele din învăţământ critică, însă, aspru grila realizată de ministerul Muncii, spunând că este îndoilnică şi imorală.

Legea de salarizare unitară în sistemul bugetar va fi cea care va introduce sistemul funcţie-echivalent. Mai exact, pentru funcţiile care presupun un volum asemănător de muncă şi responsabilitate, salariile vor fi identice.

Astfel, un medic primar de clinică va câştiga cât un conferenţiar universitar, un căpitan de armată, un consilier superior în minister şi un artist liric de operă. În prezent, între salariile acestora există diferenţe şi de 1.500 de lei.

O altă variantă aşează la acelaşi nivel profesorul cu gradul I, cu o vechime de cel mult 10 ani şi sublocotenentul, muzeograful şi famacistul.

Cele două variante sunt criticate de sindicaliştii din educaţie. Ei cer ca un conferenţiar universitar să fie echivalentul unui colonel din armată, iar profesorul de gradul I să fie egal cu un căpitan.

A treia variantă se pare că este singura care împacă şi varza şi capra. Astfel un referent superior în minister ar urma să fie echivalent cu un secretar de şcoală, un pedagog, un soldat şi un statistician medical.

Nu toţi bugetarii privesc cu ochi buni actul normativ. Angajaţii din Ministerele Apărării, Justiţiei, Internelor şi Afacerilor Externe vor să menţină sistemele proprii de salarizare. Oricum ar fi, România trebuie să aplice din 2010 această lege, ca cerinţă a Fondului Monetar Internaţional. 

Mai multe articole despre:
guvern şedinţă Emil Boc salarizare unică