MENIU

Gunter Grass, laureat al premiului Nobel pentru literatură, este impresionat de Nobelul Hertei Muller

Foto: profeblog.es

Scriitorul german Günter Grass, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1999, s-a declarat "impresionat şi foarte mulţumit" că Nobelul pentru literatură în 2009 a fost decernat romancierei germane de origine română Herta Müller.

"Sunt impresionat şi foarte mulţumit, pentru că ea este o foarte bună romancieră", a declarat Grass, aflat la Gdansk, în Polonia, unde a venit să inaugureze o expoziţie de gravuri. "Trebuie să mărturisesc că favoritul meu era Amos Oz, dar vreau să subliniez să membrii Comitetului Nobel au luat o decizie foarte bună", a adăugat Grass, laureat al Nobelului pentru literatură în 1999.

Cunoscută pentru operele sale în care descrie viaţa sub regimul lui Ceauşescu, Herta Müller este recompensată pentru că "a schiţat un peisaj al dezrădăcinării cu o concizie a poeziei şi obiectivitatea prozei", a anunţat Academia suedeză.

"Romanele sale 'Vulpoiul era deja vânător', 'Herzier' şi 'Convocarea' dau cu detaliile lor cizelate o imagine a vieţii cotidiene a unei dictaturi împietrite", a precizat Academia.