Great Red Spot, cea mai mare furtună de pe Jupiter, se micşorează
O nouă descoperire indică că una dintre cele mai recognoscibile trăsături ale planetei Jupiter, numită şi Great Red Spot (Marele Punct Roşu), se micşorează.
"Punctul" este de fapt o furtună uriaşă foarte veche care are un diametru de peste 12.000 de kilometri. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Berkely din California au descoperit că furtuna şi-a micşorat diametrul cu 15% din 1996 şi până în 2006, cu aproximativ 1km/zi.
Astronomii au observat ani la rândul că norii Marele Punct Roşu şi-a pierdut din culoarea specifică, dar această nouă cercetare s-a axat pe mişcarea furtunii, o metodă mult mai de încredere pentru a o măsura.
Mai mulţi cercetători de la Berkeley, Philip Marcus, Imke de Pater şi Michael Wong şi Sushil Shetty, au dezvoltat un software cu ajutorul căruia au monitorizat mişcarea norilor pe perioade de timp îndelungate.
"Nu este vorba doar de mişcare furtunii ca un întreg. În interiorul ei există un al vârtej cu o structură complicată, un fel de inel în exterior cu o zonă mai calmă în interior. Forma aceasta s-a schimbat în timp", au declarat cercetătorii. "Ne-am uitat cu mai multă atenţie la locul unde vântul este cel mai puternic în vortex, adică în inelul exterior şi acest inel s-a micşorat în timp".