Globalizarea în fotbal. Aproape jumătate din antrenorii echipelor naţionale sunt străini
Echipa naţională devine tot mai mult o entitate care se comportă ca şi un club profesionist, decât ca o echipă care reprezintă o ţară. Globalizarea e tot mai prezentă şi la acest nivel, iar cum nu poţi cumpăra jucători...cumperi antrenori. Cel puţin acesta e trendul actual, dezvăluit şi de un material al cotidianului spaniol "Marca". Aproape jumătate din echipele naţionale, 92 din cele 208 echipe naţionale afiliate FIFA, adică 44.2 la sută mai exact, sunt antrenate de tehnicieni stăini. Procentul ar putea creşte uşor. Dacă Piţurcă va rata calificarea la CM 2010, oficialii FRF au declarat de mai multe ori că antrenorul străin ar putea fi soluţia şi la cârma tricolorilor.
Doi dintre cei mai reprezentativi antrenori italieni, Fabio Capello şi Giovanni Trapattoni, au fost angajaţi relativ recent la cârma naţionalelor Angliei şi Irlandei.
E doar vârful aisbergului, al unui fenomen care a început mai ales în Africa şi unde e cel mai bine reprezentat. Din 54 de federaţii care compun CAF (Confederaţia Fotbalului African), 29, mai mult decât jumătate, au apelat la serviciile unui tehnician străin. Nivelul inferior al fotbalului din Africa dar şi problemele economice îi împiedică pe antrenorii băştinaşi să concureze, să înveţe şi să-şi dezvolte aptitudinile. La ultima Cupă a Africii, 12 din 16 antrenori ai naţionalelor nu erau africani.
Şi în Europa, libera circulaţie a antrenorilor e o modă, iar 21 de federaţii au dat credit străinilor la cârma echipelor naţionale.
În total, 92 din cele 208 echipe naţionale afiliate FIFA, adică 44.2 la sută, sunt antrenate de tehnicieni stăini.