Gheţarii din Antarctica se topesc mai repede decât se prevedea
Gheţarii din Antarctica se topesc mult mai repede şi pe suprafeţe mult mai mari decât se credea până acum, ceea ce ar putea cauza o creştere fără precedent a nivelului oceanelor, au anunţat oamenii de ştiinţă miercuri.
Înainte, se credea că efectele încălzirii globale se resimţeau cu precădere pe fâşia de pământ ce se întinde spre America de Sud, explică Colin Summerhayes, directorul Comitetului Ştiinţific asupra Cercetării din Antarctica (SCAR), cu baza în Marea Britanie, şi membru al comitetului de conducere a Anului Polar Internaţional.
"Încălzirea constatată în peninsulă se întinde în toată partea occidentală a Antarctice", a declarat Summerhayes pentru Associated Press. "Este neaştaptat", a mai spus el.
Gheţarii din vestul Antarcticii pierd 103 miliarde de tone pe an. Această masă impresionantă este echivalentul masei pierdute de calotele polare din Groenlanda, explică Summerhayes. El a adăugat că fenomenul, constatat în cursul a două sezoane estivale de cercetare intensivă, a cauzat a creştere semnificativă a nivelul apelor oceanelor.
Gheţarii nu mai sunt nici blocaţi de banchiză, care este şi ea pe cale să se topească.
Potrivit lui Colin Summerhayes, nivelul oceanelor va creşte mai repede decât a prevăzut Grupul de experţi interguvernamentali asupra evoluţiei climatului (GIEC), al ONU.
În 2007, un raport al GIEC a arătat că nivelul oceanelor va creşte între 18 şi 58 de centimetri până la sfârşitul secolului, lucru care va duce la inundarea zonelor de joasă altitudine şi va duce în exil milioane de oameni.
Summerhayes declară însă că creşterea va fi mult mai mare, între un metru şi un metru jumătate.