MENIU

Gheaţa arctică de pe timpul iernii este din ce în ce mai subţire

Foto: wordpress.com

Gheaţa arctică s-a întins pe o zonă mai mare iarna aceasta decât în ultimii ani, spun oamenii de ştiinţă, dar tendinţa pe o perioadă mai mare arată că gheţurile se află încă în declin.

Tendinţa pe 30 de ani arată că întinderea de gheaţa anuală, maximă, ce are loc în martie, se micşorează cu 2.7% pe deceniu, informează BBC.

Doar 10% din pătura polară este alcătuită din gheţuri relativ durabile, care s-au format în doi ani, cel mai greu de până acum.

Oamenii de ştiinţă de la US National Snow and Ice Data Center (NSIDC), spun că gheaţa subţire se va topi extrem de uşor pe timpul verii.

"Grosimea este importantă, mai ales iarna, întrucât este cel mai bun indicator al sănătăţii gheţurilor", spune cercetătorul Walt Meier, de la NSIDC.

În anii 1980, gheţurile groase alcătuiau 30-40% din pătură, arată oamenii de ştiinţă.

Zona minimă acoperită de gheaţă de pe timpul verii se schimbă mult mai repede decât maxima din iarnă, micşorându-se cu 0.7% pe an. Anul trecut, cercetătorii din Marea Britanie atenţionau că gheaţa s-a subţiat foarte mult în ultimii ani.

Întinderea medie de gheţuri, pe luna martie anul acesta, a fost de 15.16 milioane de km pătraţi. Prin comparare, a fost cu 590.000 de km pătraţi mai mică decât media din 1979 şi cu 730.000 de km pătraţi mai mică decât recordul din 2006.

Micşorarea volumului şi suprafeţei gheţurilor arctice aduce implicaţii foarte mari pentru schimbarea climatică globală. Apele întunecate absorb mai multă energie solară decât gheaţa albă care reflectă, astfel încât declinul gheţurilor de pe ape va amplifica încălzirea globală.

Cercetătorii de la NSIDC sunt de părere că o vară caldă va topi masiv calotele glaciare.