MENIU

Georgia se retrage de la Eurovision, după respingerea melodiei sale, care făcea aluzie la Putin

Foto: www.esctime.com

Georgia a renunţat să mai participe la concursul Eurovision, găzduit anul acesta de Moscova, după ce organizatorii au respins melodia sa, pe motiv că îl ironiza pe premierul rus Vladimir Putin. Anunţul a fost făcut miercuri de un oficial georgian.

"Am decis să nu schimbăm versurile şi să nu alegem altă melodie. Nu vom merge la Moscova şi nu vom participa la Eurovision 2009", a declarat Natia Uznadze, producătoare la televiziunea publică de la Tbilisi, care coordonează participarea Georgiei la concursul internaţional.

"Încă nu înţelegem de ce a luat Eurovision această decizie. Nu am primit nicio explicaţie concretă", a adăugat ea.

Organizatorii concursului Eurovision au descalificat marţi cântecul georgian care îl critica pe premierul rus Vladimir Putin, din cauza mesajului său politic. Cântecul "We don't want to put in" este un joc de cuvinte între ortografia în engleză a numelui premierului rus şi verbul "to put in", o expresie care, fonetic, se poate traduce şi ca "Nu îl vrem pe Putin".

Un grup de experţi care supervizează concursul a declarat în comunicat că discursul sau gesticulaţia niciunui om politic nu ar trebui tolerată în cadrul concursului.

Georgia ar fi trebuit să schimbe textul cântecului sau să aleagă un altul până la 16 martie.

Melodia georgienilor a dat naştere unor manifestaţii de protest la Moscova ale tinerilor fideli lui Putin, care consideră cântecul o insultă la adresa ţării lor.

Georgia şi Rusia s-au aflat într-un conflict timp de cinci zile în august 2008, iar autorităţile de la Tbilisi îl consideră pe Vladimir Putin duşmanul său principal.

Acuzat adesea că are o jurizare în funcţie de criterii politice, concursul Eurovision pare anul acesta să aducă politica şi mai pregnant în atenţie. De pildă, israelienii au ales ca să-i reprezinte la Moscova o melodie pacifistă, "Trebuie să existe o altă cale", interpretată de o evreică de origine yemenită şi de o arabă creştină din Galileea. Evreica Ahinoam Nini şi araba Mira Awad, pacifiste convinse, au fost desemnate în 11 ianuarie de Autoritatea israeliană pentru radio şi televiziune să reprezinte statul evreu şi coexistenţa arabilor şi evreilor în această ţară. Israelul numără 7,5 milioane de locuitori, dintre care 1,3 milioane de arabi. Participarea lui Mira Awad la acest duet a declanşat o polemică aprinsă. Artiştii arabi israelieni au semnat o petiţie pentru a denunţa o "operaţiune de propagandă a guvernului israelian", vizând să legitimeze discriminarea comunităţii arabe.

Mai multe articole despre:
concurs Georgia Eurovision Vladimir Putin cântec