MENIU

Geoană: Guvernul nu are, în acest moment, un mandat politic pentru a încheia un acord cu FMI

FOTO: NewsIn
Mircea Geoană crede că deficitul bugetar ar trebui să fie stabilit la o cifră mai mare de 2%

Mircea Geoană şi premierul Emil Boc au discutat mai bine de o oră despre acordul cu FMI. Preşedintele PSD a declarat că un acord cu FMI în condiţii care ar sufoca economia şi investiţiile ar fi ca o chimio-terapie care nu face bine decât pe termen scurt, social-democratul susţinând şi că deficitul bugetar ar trebui să fie stabilit la o cifră mai mare de 2%.

Geoană a pledat din nou pentru contractarea unui acord cu FMI doar în condiţiile în care măsurile sociale şi investiţiile să nu fie sacrificate. "Dacă va fi nevoie, vom face un acord cu FMI în condiţiile şi termenii  care să corespundă preocupărilor noaste de a nu sacrifica economia, socialul, investiţiile pentru că altfel riscăm să ajungem la un tratament similar celui de acum zece ani şi care e un fel de chimioterapie care nu face bine decât pe termen scurt", a declarat el, la Academia Română, odată cu lansarea unui raport al Institutului de Proiecte pentru Inovaţie şi Dezvoltare despre reprofesionalizarea României. Geoană a mai susţinut că "sugrumarea protecţiei sociale", ce ar putea fi impusă de FMI, ar putea condamna România "la un naufragiu social".
 
Totodată, preşedintele social-democrat a pledat pentru stabilirea deficitului bugetar la o cifră mai mare de 2%, arătând că UE şi-a flexibilizat în aceste condiţii de criză cerinţele obţinerii unui deficit mic. Geoană a spus că  va fi extrem de greu să susţinem deficitul stabilit prin buget, pentru că ar putea duce chiar la "condamnarea României la o recesiune dură". "Ar trebui să ne gândim dacă nu mergem pe un deficit mai mare, care să fie extrem de scrupulos urmărit", a mai adăugat preşedintele Senatului.
 
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat marţi că regretă că începutul discuţiilor cu FMI este "în ceaţă şi mister" şi a făcut apel către PDL pentru mai multă transparenţă, reiterând că un acord cu Fondul trebuie să vină doar după un pachet de măsuri anticriză.

"Regret că acest început de discuţie rămâne oarecum într-o ceaţă şi un mister nejustificate. Nu cred că este ceva nefiresc să existe o discuţie preliminară la Bucureşti, dar cred că este foarte rău pentru România să intrăm în negocieri fără să avem un mandat clar de negociere, un proiect clar de evitare a recesiunii economice şi o imagine clară cu privire la consecinţele unui asemenea acord", a declarat liderul social-democrat, după o întâlnire a PSD în care s-a discutat despre un posibil împrumut la FMI.

Preşedintele Senatului a reiterat că, înainte de a se lua un împrumut, e nevoie de un pachet de măsuri anticriză. "Unii se pare că încearcă să rezolve situaţia economică dificilă a României printr-un acord cu FMI. Greşit. Un acord cu FMI poate să fie eventual o ultimă concluzie într-un pachet de măsuri, iniţiative şi de poziţionare publică internă şi externă", a spus Geoană, arătând că e nevoie de măsuri care să menţină creşterea economică, să evite recesiunea, să creeze noi locuri de muncă, să ducă la reluarea creditării şi să rezolve problema finanţării deficitului. 
Mai multe articole despre:
Mircea Geoană PSD Emil Boc FMI