MENIU

Gazprom cere UE să ajute financiar Ucraina pentru a se evita o nouă criză a gazului

Foto: ruvr.ru

Gazprom a cerut UE să ajute financiar Ucraina în privinţa facturilor pentru gazul rusesc, în vederea evitării unei noi crize a gazului, relatează AFP. "Deocamdată, se mai poate evita o criză a gazului în Ucraina. În acest scop, Europa şi Rusia trebuie să investească împreună, pentru a împiedica o astfel de criză. Nu este timp de pierdut", a declarat şeful Gazprom, Aleksei Miller.

În această linie, premierul italian Silvio Berlusconi a asigurat că va susţine în consiliul european din iunie cererea Rusiei ca UE să preia o parte din facturile de gaz ale Ucrainei, pentru evitarea unei noi crize a gazului.

"Rusia spune că nu poate pune cei cinci miliarde de dolari necesari pentru umplerea depozitelor Ucrainei şi deci s-a orientat către Europa, cerând împărţirea în două a cheltuielilor", a spus premierul.

Având "îndoieli" legate de capacităţile Ucrainei de a-şi plăti facturile, preşedintele rus Dmitri Medvedev a cerut vineri UE să acţioneze împreună cu Rusia pentru a ajuta Ucraina să-şi rezolve problema facturilor şi pentru a împiedica astfel o nouă criză a gazului.
Mai multe articole despre:
UE Rusia Ucraina gaz facturi ajutor plată criză Medvedev