MENIU

Gates nu crede că statutul homosexualilor în armata americană se va schimba prea curând

Foto: bragg.army.mil

Secretarul american al apărării Robert Gates a exclus dumincă orice schimbare iminentă a politicii armatei faţă de homosexuali, afirmând că preşedintele Barack Obama consideră că Pentagonul are deja suficiente de făcut, relatează AFP.

Gates a fost întrebat în legătură cu o declaraţie a purtătorului de cuvânt al Casei Albe din ianuarie, potrivit căruia Obama va pune capăt practicii "Don't ask Don't tell", care permite homosexualilor să intre în armată, cu condiţia să păstreze tăcerea cu privire la identitatea lor sexuală.

"Vom aplica legea, indiferent care este", a declarat Gates postului de televiziune Fox. "Această discuţie nu a progresat, până în acest stadiu al noii administraţii", a adăugat el. "Cred că preşedintele şi eu apreciem că avem deja destule lucruri de făcut şi că putem amâna puţin această problemă", a mai declarat ministrul.

De la adoptarea acestei legi, în 1993, circa 13.000 de soldaţi au fost excluşi din armată pentru că au vorbit despre homosexualitatea lor sau au fost denunţaţi, potrivit Reţelei de Apărare Juridică a Militarilor (SLDN), asociaţie care militează pentru încetarea discriminării homosexualilor în armată.

Dar situaţia actuală riscă să mai continue un timp, în pofida unei promisiuni în acest sens făcute de Obama în campanie, pentru că noua admnistraţie are alte priorităţi, precum salvarea economiei, războiul din Afganistan sau închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo.

Mai multe articole despre:
SUA armata homosexuali Robert Gates