MENIU

FSLI şi FEN au respins oferta Ministerului Educaţiei pentru plata la Bacalaureat

foto: NewsIN

Profesorii nu sunt de acord cu propunerea Ministerului Educaţiei de a reduce cu 50% plata dascălilor la Bacalaureat. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a transmis deja că respinge oferta. Şi Federaţia Educaţiei Naţionale a refuzat diminuarea plăţilor.

Cele două sindicate au precizat că participarea la Bacalaureat rămâne la latitudinea fiecărui profesor.

"Federaţia noastră nu acceptă ca membrii noştri de sindicat să fie umiliţi, primind  pentru  o activitate ce implică responsabilităţi majore, sume derizorii de 2 sau 4 lei, în condiţiile în care unii miniştri ai Cabinetului Boc  - doamna  Monica Iacob Ridzi şi domnul  Adriean Videanu – cheltuie iresponsabil, în plină criză economică, sume exorbitante, prin organizarea de acţiuni festive sau prin acordarea de salarii de lux pentru personalul anumitor companii ale statului", a precizat FSLI într-un comunicat de presă.

FSLI consideră că în situaţia în care examenul naţional de Bacalaureat din această vară va fi afectat, prin neparticiparea personalului didactic, responsabilitatea revine în exclusivitate ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi primului-ministru Emil Boc. "Ei sunt adevăraţii vinovaţi pentru bugetul insuficient al învăţământului", se spune în comunicat. 

Şi FEN a declarat într-un comunicat de presă că responsabil pentru această situaţie este Guvernul României care s-a dovedit incapabil să asigure sistemului educaţional fondurile necesare.

"De asemenea, o mare parte din vină o poartă şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a lăsat soluţionarea acestei probleme pe ultima sută de metri", au mai spus reprezentaţii FEN.

Ministrul Educaţiei s-a arătat nemulţumită de sumele pe care le are la dispoziţie pentru plata dascălilor la Bacalaureat. Citeşte poziţia ministrului

Profesorii care participă la examenul de Bacalaureat 2009 vor primi cu 50% mai puţini bani faţă de anul 2008. 

De aceea, sindicatele spun că este posibil ca profesorii supraveghetori sau corectori să nu vină la examen.