MENIU

Fotografii incredibile ale fulgilor de nea

Foto: Kenneth Libbrecht
Foto: Kenneth Libbrecht
Foto: Kenneth Libbrecht
Foto: Kenneth Libbrecht
Foto: Kenneth Libbrecht
Foto: Kenneth Libbrecht
Foto: Kenneth Libbrecht

Cercetătorul Kenneth Libbrecht este un om încântat de temperaturile sub zero, de viscol şi de vântul rece. Asta pentru că şi-a petrecut ultimii 11 ani fotografiind micuţii fulgi, cu ajutorul unui foto-micropscop creat special.

Cea mai recentă carte a sa, "Snowflakes", prezintă imagini extraodinare, detaliate, ale cristalelor de gheaţă.

"Când mi-a venit ideea să realizez o carte despre fulgii de nea, am descoperit că nu existau fotografii frumoase cu ei", a declarat Libbrecht, profesor de fizică al California Institute of Technology.

"Aşa că m-am apucat să fac un foto-microscop, optimizat pentru a fotografia fulgii de nea", a precizat profesorul.

Libbrecht a aflat în curând că a fotografia fulgii de zăpadă nu este lucru uşor. "Există foarte multe provocări. Cristalele sunt foarte mici, aşa că tehnicile normale ale macro fotografierii nu funcţionează prea bine. Microscopul trebuie să fie de o calitate foarte bună şi să fie suficient de robust pentru a funcţiona afară în temperaturi sub zero grade (...) Iar pentru a avea fotografii bune, trebuie să faci foarte multe", a povestit Libbrecht, potrivit Daily Mail.

Fulgii de nea se formează când o picătură de apă se tranformă într-o particulă de gheaţă. Vaporii de apă se condenseză iar particula de gheaţă dezvoltă rapid diverse forme, in funcţie de temperatură.

În timp ce alţi oameni de ştiinţă se chinuie să clasifice fulgii de nea, Kenneth a identificat 35 de tipuri diferite de fulgi.

Acestea includ Dentritele Stelare, nişte cristale care au ramuri, cu un diametru de 2-4mm.

"Fulgii comuni" sunt subţiri, au şase braţe care îi fac să arate ca o stea, şi se formează când temperatura este în jur de -2 sau -15 grade Celsius.

Pentru a sublinia forma şi mărimea fulgilor de nea, profesorul foloseşte diverse tehnici de iluminat, cu ajutoru filtrelor colorate pentru efecte diferite.

Fotografiile l-au ajutat pe Kenneth să studieze mai bine cristalele de gheaţă din punctul de vedere al fizicii. Prin studierea lor, aflăm mai multe detalii despre cum se condensează moleculele pentru a forma cristale. Niciun fulg de nea nu este identic cu un altul. Vezi GALERIE FOTO.

Pentru mai multe fotografii ale fulgilor de nea, accesaţi site-ul lui Libbrecht, SnowCrystals.com