MENIU

Foştii militari voluntari vor să obţină în instanţă recunoaşterea vechimii în serviciul militar

Foto: lideruldeopinie.ro

Aproximativ 60 de soldaţi şi gradaţi voluntari trecuţi în rezervă la 40 de ani, după expirarea contractului cu Ministerul Apărării, vor să dea în judecată MApN pentru a li se recunoaşte vechimea în cadrul Armatei ca fiind în serviciul militar, potrivit preşedintelui Asociaţiei ROMIL, Marian Popa.

"Militarii vor cere să li se recunoască perioada lucrată în Ministerul Apărării ca vechime în serviciul militar, pentru că lor acum nu li se recunoaşte vechimea ca fiind în serviciul militar, ci ca în oricare alt loc de muncă după legea 19", a declarat Marian Popa, preşedintele Asociaţiei ROMIL.

Potrivit preşedintelui ROMIL, decizia de a da Ministerul Apărării în judecată a fost luată în cadrul unei întâlniri a asociaţiei care a avut loc la sfârşitul lunii iunie la Buzău şi la care au participat delegaţii ale militarilor din Brăila, Bucureşti, Tulcea, Cluj, Turda, Craiova, Slobozia sau Târgu-Cârbuneşti.

Cei 60 de militari vor să dea în judecată individual Ministerul Apărării la începutul lunii septembrie, în acest sens angajându-şi deja un avocat din Bucureşti, a precizat Marian Popa. "Şansele să câştige sunt destul de importante şi se poate ajunge la un rezultat favorabil. Au destule argumente care să demonstreze că merită să li se recunoască vechimea ca fiind efectuată în cadrul Armatei", a mai spus Marian Popa. 

Miza foştilor soldaţi şi gradaţi voluntari este obţinerea unor drepturi, care nu se regăsesc în Statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari din 2006 şi de care momentan beneficiază doar militarii de carieră.

În prezent, soldaţii şi gradaţii voluntari (SGV) semnează  la angajare un contract pentru o perioadă de până la patru ani, iar următoarele contracte pot avea durata de 2-3 ani fiecare, până la limita de vârstă în grad, adică 40 de ani.

"Conform legii, militarii angajaţi pe bază de contract nu sunt asimilaţi cadrelor militare, având un statut aparte. Ei lucrează pe bază de voluntariat. Termină contractul cu armata la 40 de ani, dar nu primesc pensie. Trebuie să-şi continue activitatea în alt domeniu", au declarat oficiali din cadrul MApN.

De asemenea, actuala legislaţie menţine separarea între Corpul soldaţilor şi gradaţilor voluntari şi restul cadrelor militare în ceea ce priveşte contribuţiile la sistemul de pensii. În acest sens, Ministerul păstrează prevederile vechii legi, prin care soldaţii şi gradaţii voluntari au dreptul la asigurări sociale prin sistemul public şi nu prin cel al Armatei. Soldaţii angajaţi pe bază de contract nu pot să aibă, astfel, pensie militară.

Totodată, legea actuală nu le permite militarilor angajaţi pe bază de contract să primească despăgubiri în cazul accidentelor produse în timpul pregătirii profesionale sau al îndeplinirii misiunilor în teatrele de operaţii şi nici să beneficieze de asistenţă medicală gratuită, aşa cum ar fi în cazul în care li s-ar recunoaşte vechimea ca fiind efectuată în cadrul Armatei.

Soldaţii şi gradaţii voluntari reprezintă baza ierarhiei militare şi sunt principala sursă de selecţie a subofiţerilor. În prezent, în structurile Armatei sunt încadraţi peste 20.000 de soldaţi şi gradaţi voluntari.

Mai multe articole despre:
militari judecată muncă voluntari vechime