MENIU

Forumul de la Davos s-a deschis miercuri într-o atmosferă dominată de criza economică

Foto: flickr.com

Al 39-lea Forum de la Davos a început miercuri în Alpii elveţieni într-o atmosferă dominată de criza economică, iar elitele de afaceri şi din politica internaţională au promis să reflecteze asupra refacerii economiei mondiale, relatează AFP. Premierul rus Vladimir Putin a avertizat că întreaga comunitate internaţională trebuie să-şi coreleze măsurile anti-criză.

Potrivit organizatorilor, care doresc ca în cinci zile să "redeseneze lumea de după criză", ediţia de anul acesata se anunţă "istorică" datorită numărului-record de participanţi. În total, circa 2.500 de persoane au fost  aşteptate la Forum, printre care 40 de şefi de state şi de guverne.

Rusia şi China s-au aflat în prim-plan, în condiţiile importanţei lor economice şi politice în creştere. Pentru prima sa vizită la Davos, premierul rus Vladimir Putin a avut onoarea de a susţine discursul inaugural, iar omologul său chinez, Wen Jiabao, a susţinut, la rândul lui un discurs în aceeaşi zi.

Putin a cerut ca statele să evite să ia măsuri egoiste, care afectează negativ alte ţări. Putin a susţinut că lumea are nevoie de mai multe valute în care să se poată constitui rezerve şi mai multă deschidere politică din partea ţărilor care le-au emis. Ţările ar trebui să evite principiul potrivit căruia statul poate rezolva toate problemele, a adăugat premierul rus. 

Cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Gordon Brown, preşedintele Băncii Centrale europene, Jean-Claude Trichet se află şi ei la Davos, pentru a participa la marele "brain storming" din care fondatorul forumului, Klaus Schwab, speră să rezulte liniile directoare pentru următorul G20 dedicat crizei, care va avea loc în aprilie, la Londra.

"Reformarea sistemului financiar" va ocupa un loc important, prin prezenţa a numeroşi şefi ai băncilor centrale, chiar dacă vor lipsi mulţi dintre repezentanţii marilor bănci, principalii vinovaţi, dar şi primele victime ale crizei.

Însă nimeni nu aşteaptă o mea culpa, nici vreun plan miraculos de la acest mare forum al capitalismului, cu atât mai mult cu cât noua administraţie americană va fi reprezentată de un simplu consilier al lui Barack Obama.

Pe plan diplomatic, organizatorii au în plan o reuniune privitoare la Caucaz, în prezenţa liderilor azer şi armean. Conflictul din Orientul Mijlociu, mai ales situaţia umanitară din Gaza, figurează de asemenea pe ordinea de zi, urmând ca secretarul general al ONU să aibă o intervenţie.

În condiţiile crizei financiare, celebrările dedicate Forumului nu vor mai avea fastul din trecut. Cântăreţul Bono, militant al luptei împotriva sărăciei şi un oaspete obişnuit la Davos, nu va mai fi prezent anul acesta.

Derutaţi, marii actori ai pieţei bancare şi auto au preferat să rămână în umbră în acest an. Iar cei puţini care totuşi au vorbit, nu au venit cu veşti bune. "Suntem în recesiune globală, într-un fel în care nu mai fost niciodată. Nu ştiu ce înseamnă proto-depresie, dar e o treabă serioasă, care nu are nici o rezolvare rapidă. Este un an al declinului", a spus Stephen Roach, şef Morgan Stanley din Asia. 

Mai multe articole despre:
Davos forum economic criză economică