MENIU

FMI vrea îmbunătăţirea legii salarizării unice, de care ar putea depinde următoarele tranşe

Foto: fmi.ro

FMI va solicita guvernului îmbunătăţirea legii salarizării unice, care trebuie să devină mai transparentă şi mai uşor de implementat, iar eliberarea următoarelor tranşe din împrumut depinde de răspunsul autorităţilor, a spus reprezentantul Fondului în România, Tonny Lybek, pentru The Money Channel.

Legea unitară a salarizării în sistemul bugetar "este un pas în direcţia potrivită, dar nu este niciun secret că instituţiile financiare internaţionale simt că există loc pentru îmbunătăţiri. (...) Am vrea o lege a salarizării simple, care să fie uşor de implementat, dar care să poate să fie modificată, mai transparentă. Această transparenţă nu a fost realizată integral, mai există loc de îmbunătăţire", a spus Lybek.

El a precizat că reprezentanţii FMI vor discuta cu autorităţile române în cadrul următoarei întâlniri pe tema îmbunătăţirii legii unitare a salarizării, în condiţiile în care aceasta reprezintă "un pilon pentru bugetul viitor".

"Vom discuta acest lucru la următoarea rundă de discuţii, pentru că mai există o serie de legislaţii care urmează să fie adoptate anul viitor şi ne vom uita foarte atent la detalii. (...) Există foarte multe detalii şi le vom discuta cu autorităţile, când vom revizui implementarea legislaţiei", a mai spus Lybek, potrivit traducerii The Money Channel.

În acelaşi timp, el a menţionat că biroul din România al FMI va analiza impactul legii asupra bugetului de stat şi va face recomandări board-ului FMI, care va lua, însă, decizia finală "dacă va continua sau nu acordul".

"Doar dacă vor răspunde pozitiv acestor revizuiri vor fi eliberate şi celelalte tranşe", a avertizat reprezentantul Fondului.

Pe de altă parte, Lybek a menţionat că guvernul român a făcut eforturi pentru a face faţă provocărilor fiscale, dar "e nevoie să fie făcute mai multe lucruri".

Totodată, reprezentantul FMI în România a menţionat, în privinţa evoluţiei economiei, că există semne pozitive din partea exporturilor, dar va fi nevoie de mai mult timp pentru reluarea cererii interne. 

"Cred că (scăderea economică cu, n.r.) 8,5% este o cifră medie, foarte bună, de estimare. Există riscuri de ambele părţi, trebuie să rămânem obiectivi", a mai spus Lybek.

Guvernul şi-a asumat săptămâna trecută răspunderea pe Legea salarizării unice, însă PNL şi UDMR au depus o moţiune de cenzură, criticând prevederile actului normativ, astfel că, tehnic, textul nu este încă adoptat. Moţiunea va  fi supusă dezbaterii şi votului joi. Dacă aceasta este respinsă, legea merge spre promulgare la preşedinte.