MENIU

FMI trimite o misiune la Bucureşti în 28 octombrie, ca răspuns la solicitarea lui Băsescu

Foto: newschannel.ro

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va trimite o misiune la Bucureşti în perioada 28 octombrie-9 noiembrie, pentru a iniţia discuţiile cu autorităţile române privind a doua evaluare din cadrul acordului de finanţare, dar noi consultări ar putea fi necesare după formarea unui nou guvern, a anunţat FMI.

"Ca răspuns la cererea formulată de către preşedintele României (Traian Băsescu, n.r.), FMI va trimite o misiune la Bucureşti în perioada 28 octombrie-9 noiembrie", a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

El a afirmat că "pe fondul evoluţiilor politice în desfăşurare, misiunea va iniţia discuţii cu autorităţile privind a doua evaluare din cadrul acordului de tip stand-by, dar o vizită ulterioară ar putea fi necesară pentru a continua discuţiile după formarea unui nou guvern".

Totodată, Franks subliniază că vizita FMI va avea loc în acelaşi timp cu a unor echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială. "În timpul acestei vizite, misiunea FMI va evalua performanţele economice recente ale ţări şi va discuta cu autorităţile obiectivele economice pentru anul viitor, precum şi măsurile de politici economice şi reforme structurale de care este nevoie pentru a atinge aceste ţinte", se mai menţionează în comunicatul de presă al FMI.

Misiunea Fondului se va întâlni de asemenea cu reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, asociaţiilor de afaceri, băncilor şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor societăţii civile, urmând ca la finalul vizitei să anunţe concluziile.

"Încheierea cu succes a celei de-a doua evaluări va necesita un angajament politic extins pentru aprobarea bugetului pe 2010, care să prevadă un deficit de maximum 5,9% din PIB. După ce s-a ajuns la înţelegeri pentru politicile fiscale şi macroeconomice esenţiale pentru derularea programului, boardul executiv al FMI se va reuni pentru a analiza raportul de evaluare, de care depinde livrarea unei tranşe de 1,409 miliarde DST (1,5 miliarde euro)", precizează Franks.

Premierul în exerciţiu, Emil Boc, a declarat joi că autorităţile din România au "aşteptări pozitive" privind relaţiile cu FMI, CE şi BM, deoarece "primele reacţii" ar arăta că delegaţiile acestor instituţii ar putea veni pentru vizita de evaluare în următoarele două săptămâni.

"Avem toate şansele ca delegaţia Fondului şi a Comisiei Europene să vină totuşi în România în următoarele două săptămâni în urma solicitării adresate de autorităţile române, astfel încât să putem demonstra că la 1 octombrie, adică la sfârşitul trimestrului III, toate obligaţiile asumate de România sunt respectate", a spus Boc.

Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a anunţat săptămâna trecută că o misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) care să înceapă discuţiile cu autorităţile române privind cea de-a doua revizuire a programului angajat de România va veni în România, imediat ce noul cabinet va fi format, confirmând astfel informaţii ale oficialilor români că FMI şi-a amânat vizita la Bucureşti după căderea Guvernului Boc.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în repetate rânduri, după acest anunţ, că va încerca să convingă FMI să vină în România. Astfel, el a spus miercuri că are obligaţia să încerce să convingă instituţiile internaţionale să continue procesul de finanţare pentru România chiar în situaţia unui Guvern demis, opinând că este "exagerat" să fie legată continuarea finanţării de situaţia Guvernului