MENIU

FMI a publicat miercuri seară memorandumul cu România

Foto: iasiplus.ro

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a publicat miercuri memorandumul tehnic încheiat cu autorităţile române în cadrul acordului de împrumut, a declarat tot miercuri, într-un interviu acordat The Money Channel, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek.

"Memorandumul va fi publicat pe site-ul FMI după ora Statelor Unite, s-ar putea să mai dureze. Mâine (joi n.r.) vom pune şi o traducere în română pe siteul nostru local de aici", a spus Lybek.

Acordul de finanţare în valoare de 13 miliarde euro încheiat între România şi FMI include, alături de o scrisoare de intenţie, un memorandum ce este un document tehnic ce cuprinde ţintele şi definiţiile detaliate ale acordului.

În 23 iulie, biroul regional al FMI pentru România şi Bulgaria preciza că documentele acordului ar urma să fie publicate după discuţia din boardul FMI, dacă autorităţile române sunt de acord.

Autorităţile române susţin că acordul are patru condiţii majore, prima constând în rectificarea bugetară aprobată în aprilie prin Ordonanţă de Urgenţă şi care a ajustat bugetul cu 1,1% din produsul intern brut (PIB). De asemenea, în cursul acestui an trebuie adoptate trei legi: Legea salarizării unice în sistemul bugetar, Legea responsabilităţii fiscale şi cea legată de reforma sistemului de pensii.

Condiţiile asumate de Guvern în cadrul acordului de finanţare au suscitat dezbateri aprinse la Bucureşti, opoziţia acuzând Executivul că ascund termenii acestuia. Miercuri dimineaţă, opoziţia liberală a depus în Parlament o moţiune simplă pe tema publicării acordului cu FMI, intitulată "Dumneavoastră aţi promis, noi plătim, spuneţi-ne adevărul".

PNL a explicat motivele pentru care a iniţiat demersul: nevoia de transparenţă şi de acces la informaţii de interes public, în condiţiile în care România ar fi singura ţară "din lume" care nu şi-a făcut publice înţelegerile cu FMI, necesitatea discutării oportunităţii acordului, a modului în care a fost încheiat şi asumarea responsabilităţilor în ceea ce priveşte consecinţele economice, sociale şi fiscale ale acestui acord.
"Toate aceste lucruri trebuie asumate politic, în acest moment Guvernul ascunde aceste lucruri în spatele unui acord cu FMI pe care nu l-a făcut public", a spus vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.

Mai multe articole despre:
FMI Tonny Lybeck