MENIU

FMI a prezentat luni concluziile primei misiuni în România

Foto: zf.ro

Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, a prezentat, luni, la ora 13:30, concluziile misiunii desfăşurate în ultima săptămână, au anunţat duminică reprezentanţii FMI.

Delegaţia FMI se află în România din 29 iulie pentru a evalua respectarea ţintelor fixate României, în funcţie de care va fi acordată a doua tranşă a împrumutului contractat de statul român de la Fond. Aceasta ar urma să se ridice la aproximativ 1,9 miliarde euro, calculată la cursul de schimb din 24 iulie.

Delegaţia FMI s-a întâlnit cu autorităţile române, precum şi cu reprezentanţi ai patronatelor, sindicatelor şi băncilor, iar la o parte din întâlniri au participat şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Premierul Emil Boc a stabilit ca, din echipa guvernamentală care a participat la discuţiile cu FMI şi CE să facă parte miniştrii democrat-liberali Gheorghe Pogea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, iar din partea PSD - vicepremierul Dan Nica şi miniştrii Constantin Niţă şi Marian Sârbu.

România a ajuns în luna martie la un acord pentru o finanţare totală de 19,95 miliarde euro pe o perioadă de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeană, 1 miliard euro de la Banca Mondială şi 1 miliard euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi International Finance Corporation (IFC).

Guvernul României a negociat cu reprezentanţii FMI ca banii din a doua tranşă de la Fond să meargă la buget, ca să acopere o parte din deficitul bugetar, şi nu la rezerva valutară de la banca centrală, aşa cum s-a întâmplat cu prima tranşă.

Iniţial, România stabilise ca banii de la FMI să meargă la BNR, pentru susţinerea rezervei valutare, sumele de la Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială erau destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro - pentru bănci, în vederea susţinerii creditării.

Prima tranşă de la FMI, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost virată pe 6 mai, iar acordarea următoarei tranşe depinde de misiunea de evaluare a FMI.

Ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, declara vineri că, din discuţiile avute cu FMI pe proiecţia macroeconomică, România va avea o diminuare a produsului intern brut (PIB) de circa 8,4%-8,5% la nivelul întregului an, iar guvernul urma să negocieze cu reprezentanţii FMI majorarea deficitului bugetar acceptat, nivelul avut în vedere fiind de circa 7,1-7,2% din PIB, ca urmare a situaţiei economice mondiale şi europene dificile, care a dus inclusiv la diminuarea veniturilor bugetare.

Potrivit negocierilor anterioare, Guvernul îşi asumase o ţintă de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, în urma acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional. FMI a fixat României ţinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea şi maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Deficitul bugetar a ajuns la jumătatea acestui an la 2,71% din produsul intern brut (PIB), respectiv 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro), uşor sub ţinta convenită cu FMI, de 2,73% din PIB, la un PIB estimat la 531,25 miliarde lei, ce implica o scădere a economiei României cu numai 4,6% în 2009.

Mai multe articole despre:
FMI deficit bugetar Jeffrey Franks