MENIU

FMI a aprobat acordul stand-by pentru România

Reprezentantul României la FMI confirmă aprobarea acordului pentru România
foto: wikimedia

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a confirmat aprobarea de către boardul instituţiei financiare a acordului stand-by pentru România.

"Consiliul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat luni acordul stand-by cu România pe o perioadă de doi ani, în valoare de 12,95 miliarde euro", a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, la Realitatea TV.

Mihai Tănăsescu a spus că prima tranşă de bani de cinci miliarde de euro vor avea ca unică destinaţie BNR unde va ajunge în cel mult 48 de ore.

Potrivit aceleiaşi surse, următoarele tranşe vor ajunge în România din şase în şase luni pe parcursul a doi ani. 

În 24 martie, România a ajuns la un acord pentru o finanţare totală de 19,95 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeană, 1 miliard euro de la Banca Mondială şi 1 miliard euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Autorităţile române susţin că acordul are patru condiţii majore, prima constând în rectificarea bugetară deja aprobată prin Ordonanţă de Urgenţă şi care a ajustat bugetul cu 1,1% din produsul intern brut (PIB). De asemenea, în cursul acestui an trebuie adoptate trei legi: Legea salarizării unice în sistemul bugetar, Legea responsabilităţii fiscale şi cea legată de reforma sistemului de pensii.

Mai multe articole despre:
BNR Mihai Tănăsescu FMI acord stand by