MENIU

Florin Bogardo, compozitorul şlagărului Ani de liceu, a încetat din viaţă sâmbătă

Foto: last.fm

Cunoscutul compozitor Florin Bogardo s-a stins din viaţă sâmbătă, în urma unui atac cerebral. Florin Bogardo avea 66 de ani şi era internat de câteva zile la spital, pentru analize de rutină. Vineri dimineaţă a suferit un atac cerebral şi a intrat în comă.

Bogardo a fost compozitor de muzică uşoară, şi, ocazional, interpret al propriilor sale creaţii muzicale, îndeosebi în duet cu soţia sa, Stela Enache. Melodiile sale de mare succes au fost interpretate de solişti cunoscuţi: Margareta Pâslaru, Aurelian Andreescu, Mihaela Mihai.

Cea mai cunoscută melodie compusă de Florin Bogardo, Ani de liceu  a fost imnul a generaţii întregi de liceeni.

Florin Bogardo a compus peste 300 de cântece, pritre care şi cele care au asigurat coloana sonoră la filmele "Liceenii" şi "Declaraţie de dragoste".

"Am căutat mult în urmă şi-am descoperit pe parcurs un om de un rafinament extraordinar şi un compozitor de mare clasă (...)  e o mare pierdere", a declarat Oana Sârbu.

Şi Stela Popescu şi-a adus aminte cu nostalgie de compozitor: "Florin Bogardo a fost unul dintre cei mai talentaţi compozitori ai noştri. Era un om teribil de sensibil - foarte talentat, dar sigur un om introvertit , cu o fire specială. Eu l-am iubit foarte mult pe Bogardo (...) ştiu că atunci când lucram în radio şi ne-ntâlneam, nu ne spuneam bună ziua - ne spuneam "să nu uitaţi nicicând să iubiţi trandafirii".

Majoritatea cântecelor lui Bogardo au fost compuse pe versurile celor mai mari poeţi români: Eminescu, Blaga, Alecsandri, Marin Sorescu etc. şi au obţinut o serie de premii la diverse festivaluri.

Născut în 1942 la Bucureşti, Bogardo a început să studieze pianul încă de la vârsta de cinci ani, iar la 17 ani a compus fantezii şi preludii pentru pian, lieduri, coruri, teme cu variaţiuni etc. El a studiat la conservatorul "Ciprian Porumbescu", perioadă în care a compus lucrări camerale şi din 1963 s-a dedicat muzicii uşoare.

Citeşte şi Horia Moculescu: Bogardo era unul dintre compozitorii mei preferaţi

Mai multe articole despre:
deces