MENIU

Floarea Cosmi: Opinca e talpa ţării, nu trebuie să o dăm uitării!

Foto: RTV
Tanti Floarea a furat meşteşugul de la soţul ei, Dumitru, care era şi el meşter popular

Singurul opincar din judeţul Bistriţa-Năsăud este Tanti Floarea din Runcu Salvei. Făcute din piele de vită sau porc tăbăcită, încreţite lateral, terminate la vârf cu un gurgui, prinse mai apoi pe picior cu aţă de lână, în nojiţe sau curele de piele, opincile lui tanti Floarea sunt cunoscute în toată ţara.

Tanti Floarea a furat meşteşugul de la soţul ei, Dumitru, care era şi el meşter popular. Chiar dacă are 73 de ani, tanti Floarea este decisă să facă opinci cât va mai trăi.

"Îs slabă şi bătrână şi acuma îmi pică lucrul din mână, am 73 de ani şi m-a lăsat moşul cu meseria lui, opinca e talpa ţării, nu trebuie să o dăm uitării, cât m-or ţine Dumnezeu mâinile şi ochii le-oi face", spune opincăreasa.

Munca i-a fost mereu recunoscută şi se poate mândri cu zecile de diplome pe care le-a primit de-a lungul anilor şi cu faptul că încă o caută lumea.

Acum, opincile sunt purtate mai puţin de ţărani şi mai mult de artiştii pe care-i admirăm pe scenele ţării.

Tanti Floarea e tristă însă că nu are cine să ducă tradiţia mai departe: "Îi păcat să se piardă asta meserie, numai tineretul de amu nu le place să muncească nu le place nimica, o umplut Spania de ei, dar cum o mers tot aşa vin necăjiţi. Trebuie să lucri pământul şi ai acasă ce-ţi trebuie."

Semnează manifestul NOI VREM RESPECT

Mai multe articole despre:
Bistriţa-Năsăud respect