MENIU

Fiscul face razie la toate cluburile de fotbal

Foto: behame.cz

ANAF verifică în aceste zile modul cum şi-au achitat cluburile de fotbal din ligile întâi şi a doua contribuţiile la bugetul de stat. Oficialii cluburilor susţin că este vorba de un abuz şi solicită arbitrajul Ministerului Muncii.

Cu doar o săptămână înaintea începerii noului sezon Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a declanşat un amplu control la toate cluburile din primele două eşaloane.

Conflictul dintre ANAF şi societăţile fotbalistice a plecat de la modul de plată al jucătorilor. Cluburile au retribuit jucătorii în ultimii ani pe baza unor convenţii civile, posibile printr-o ordonanţă care reglementează anumite aspecte din Legea sporturilor, în timp ce reprezentanţii Ministerului Finanţelor susţin că acest lucru s-a făcut ilegal şi solicită recalcularea impozitelor plătite în ultimii cinci ani.

„Nu pot să vă dau mai multe detalii, deoarece acţiunea este în desfăşurare. La unele dintre cluburi s-a terminat, dar la altele încă se fac verificări. Abia săptămâna viitoare vom centraliza toate datele”, ne-a declarat Sabina Vereş, ofiţer de presă la ANAF.

Ea a adăugat că verificările se fac în legătură cu modul în care societăţile care administrează entităţile fotbalistice şi-au achitat datoriile la bugetul de stat, de la contribuţiile la şomaj până la cele sociale şi de sănătate.

“La nivel naţional cred că avem peste 100 de cluburi şi asociaţii sportive cu datorii la stat. Unele sunt insolvabile, cu dosarul aprobat, altele sunt în faliment. Nu mă întrebaţi pe mine cum au luat licenţa, pentru că aceasta este îndatorirea forurilor fotbalistice", a declarat Sorin Blejnar săptămâna trecută, la Sport Total FM.

Primul club ale cărui bunuri au ajuns sub sechestru în urma acestei recalculări a impozitului a fost Dinamo. ANAF a anunţat că gruparea din Ştefan cel Mare are datorii neonorate de 12 milioane de lei, replica oficialilor dinamovişti fiind că este un abuz care se va tranşa în justiţie. Surse din ANAF susţin că datoriile cluburilor din impozitele pe salarii ar depăşi 50 de milioane de lei, cele mai mari datorii fiind la Rapid, Sportul Studenţesc şi Universitatea Craiova.

„Te doare mintea, s-au dus şi la amărâţii ăia din ligile inferioare, în condiţiile în care dreptatea este de partea noastră. Ministerul Muncii a trimis hârtie oficială în care susţine că plata fotbaliştilor prin convenţii civile s-a făcut perfect legal, aşa că marii specialişti de la Fisc ar cam trebui să-şi de a demisia”.

Reprezentanţii cluburilor susţin că ordonanţa este o lege specială în comparaţie cu cadrul general al Codului Muncii, care primează în practica judiciară. Dumitru Costin, preşedintele sindicatului fotbaliştilor, cere o altă lege specială care să reglementeze statutul fiscal al sportivilor.