MENIU

Fed e pregătită să înăsprească politica monetară de îndată ce economia îşi revine suficient

Foto: businessweek.com

Preşedintele băncii centrale americane, Federal Reserve, Ben Bernanke, a declarat că banca centrală va fi gata să înăsprească politica monetară în momentul în care perspectiva economică "se va ameliora suficient".

"Colegii mei din cadrul Federal Reserve şi cu mine considerăm că politicile de acomodare vor fi menţinute probabil pe o perioadă îndelungată", a declarat Benanke, reluând ideea exprimată de banca centrală la ultima reuniune de politică monetară. "La un moment dat, totuşi, în contextul în care revenirea economică se va întări, va trebui să înăsprim politica monetară, pentru a preveni accentuarea riscurilor inflaţioniste", a mai spus el.

Preşedintele Fed nu s-a implicat în dezbaterea dintre colegii săi, legată de ritmul şi momentul schimbărilor politicii monetare. Guvernatorul Fed Kevin Warsh declara pe 25 septembrie că ar putea fi nevoie ca dobânda să fie majorată "mai mult decât de obicei", în timp de guvernatorul Fed din New York, William Dudley, declara pe 5 octombrie că ritmul de revenire "nu va fi, probabil, puternic". 

Comitetul de politică monetară a anunţat luna trecută că va menţine dobânda cheie aproape de zero "pentru o perioadă îndelungată", pentru a susţine revenirea fragilă, ce nu a dus încă la crearea de locuri de muncă. Rata şomajului a crescut luna trecută la 9,8%, cel mai mare nivel din 1983 încoace. Bernanke nu a făcut estimări cu privire la perspectivele economiei în cadrul discursului ce a subliniat răspunsul Fed la criza financiară.

"Nu putea fi mai direct atunci când a reamintit publicului mondial că promisiunea legată de nivelul redus al dobânzii este condiţionată", a declarat Christopher Rupkey, director financiar în cadrul Bank of Tokyo-Mitsubishi. "Banii sunt ieftini şi uşor de obţinut în prezent, iar în momentul în care disponibilizările vor înceta, Fed va înceta să vorbească despre strategii de ieşire din criză, inclusiv despre majorarea dobânzilor, şi va începe să le împlementeze". 

Orice măsură de înăsprire a politicii monetare de anul viitor s-ar putea confrunta cu opoziţia Casei Albe, care a anunţat că nu vrea să încheie programele de stimuli fiscali prea curând, a anunţat New York Times, fără să citeze surse.

Preşedintele Federal Reserve a mai spus că instituţia evaluează impactul programelor de stimuli de 787 miliarde dolari asupra creşterii. 

Comentariile lui Bernanke vin în momentul în care revenirea mondială determină oficialii din întreaga lume să dezbată momentul retragerii stimulilor. Australia şi-a majorat în această săptămână dobânda de referinţă, devenind prima ţară din G20 care a trecut la înăsprirea politicii monetare. Guvernatorul băncii centrale a Japoniei, Masaaki Shirakawa, declara pe 3 octombrie, că necesitatea programelor de stimuli s-a încheiat.

În Europa, Banca Centrală Europeană (BCE) şi banca centrală a Marii Britanii, Bank of England, au menţinut joi dobânzile cheie şi au indicat că nu vor retrage prea curând măsurile de urgenţă. La rândul său, guvernatorul băncii centrale din China, Liu Mingkang, a declarat vineri că e "mult prea devreme pentru retragere".