MENIU

Farsele care au păcălit lumea întreagă

Foto: about.com

După ce povestea băiatului din balon ţine de câteva zile capul de afiş al ştirilor din întreaga lume, poliţia din Colorado a anunţat că totul a fost o manevră publicitară. REALITATEA.NET vă prezintă şi alte hoaxuri care au făcut înconjurul lumii.

Milioane de americani au urmărit joi cu sufletul la gură cum un balon experimental în formă de farfurie zburătoare pluteşte în derivă pe cerul statului Colorado. Părinţii copilului, soţii Heene, au pus la cale întreaga poveste pentru a deveni celebri.

De-a lungul timpului şi alte ştiri au făcut senzaţie printre milioanele de cititori sau telespectatori: 

Un grup de activişti a tipărit o ediţie falsă a cotidianului New York Times

Ziarul fals, datat la 4 iulie 2009, a apărut în 1,2 milioane de exemplare şi a avut titluri ca "Războiul din Irak s-a sfârşit" sau "Bush judecat pentru înaltă trădare".

Farsa a fost opera unui grup de activişti pentru drepturile omului numit "Yes Men", cunoscuţi deja în Statele Unite pentru alte iniţiative de acest gen.

Ziarul fals, apărut în 1,2 milioane de exemplare, a fost răspândit de mii de voluntari, mai ales în New York şi Los Angeles. Conducerea cotidianului "New York Times" nu a gustat farsa celor de la "Yes Men" şi a declarat că vor dispune organizarea unei anchete. 

Mesajul care ameninţa cu aruncarea în aer a navelor americane este farsa unui hacker 

Incidentul naval din strâmtoarea Ormuz, din ianuarie 2008, care era să declanşeze un război între SUA şi Iran, se bazează pe o... glumă proastă. Se pare că mesajul audio care ameninţa cu aruncarea în aer a navelor americane, la 6 ianuarie, a fost farsa unui hacker cunoscut sub numele de Filipino Monkey. Cel care se ascunde în spatele acestui pseudonim se amuza perturbând comunicaţiile între nave şi lansând diverse insulte.

Farsă de proporţii la televiziunea publică din Belgia 

Telespectatorii belgieni au urmărit cu sufletul la gură o ediţie specială a televiziunii publice în care era anunţată, nici mai mult nici mai puţin, decât sfârşitul Belgiei ca stat, după declararea independenţei Flandrei.

Jurnaliştii au întrerupt programul obişnuit pentru a anunţa că Flandra, provincia din vestul ţării, şi-a anunţat independenţa. Imaginile arătau traficul aglomerat spre aeroportul din Bruxelles şi vehiculele oprite la noua frontieră. Farsa a durat aproape două ore, timp în care telefoanele postului de televiziune şi ale instituţiilor guvernamentale au fost blocate de telespectatorii panicaţi. Politicienii nu au gustat gluma, pe care au considerat-o de prost gust.

O reprezentantă a Congresului SUA i-a închis telefonul lui Obama, crezând că este victima unei farse

O reprezentantă a Congresului american i-a închis telefonul lui Barack Obama, convinsă fiind că este vorba de o farsă. Noul preşedinte ales îi telefonase ca să o felicite pentru câştigarea unui nou mandat. Femeia i-a trântit telefonul în nas, spunându-i că nu se lasă păcălită, deşi este un bun imitator al lui Obama.

Politicianul republican credea că a fost sunată de la un post de radio, renumit pentru farsele telefonice făcute diverselor personalităţi. Şi nu s-a lăsat convinsă nici când, ulterior, a fost sunată de şeful de cabinet al lui Barack Obama, care a vrut să-i confirme că preşedintele era la telefon. 

Un filmuleţ postat pe internet a încercat să convingă lumea că Michael Jackson trăieşte

La peste o lună de la decesul lui Michael Jackson pe internet au continuat să apară înregistrări video menite să convingă lumea întreagă că Regele Pop trăieşte.

Site-ul Liveleak a prezentat un filmuleţ în care "Michael Jackson" iese dintr-o dubă a legiştilor, la morgă, pe propriile picioare. Autorul filmării susţinea că a verificat şi numărul de înmatriculare al maşinii şi că acesta a corespuns cu cel al dubiţei în care s-a aflat trupul lui Michael Jackson.

Mai multe articole despre:
Belgia internet Michael Jackson media farsă mediatizare