Farmaciştii se tem că Ministerul Sănătăţii nu va putea plăti pentru medicamentele compensate cu 90%
Reprezentanţii Patronatului Farmaciştilor din România ( PFR) şi ai Asociaţiei Reţelelor de Farmacii din România (ARFR) se tem că Ministerul Sănătăţii nu va putea plăti sumele prevăzute pentru decontarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionarii care au ventituri lunare sub 600 lei.
Mai mult, faptul că s-ar putea amâna restituirea banilor către farmacii ar fi o problemă şi mai mare în condiţiile în care vânzările la medicamentele scumpe de pe lista B ar creşte simţitor. "Avem experienţa anului 2004 care ne arată că măsura va duce la creşterea vânzărilor la acest tip de medicamente, dar ne temem că ministerul va spune că nu sunt bani pentru decontarea lor, cu atât mai mult cu cât acestea sunt destul de scumpe", explică preşedintele ARFR, Ovidiu Buluc.
Pensionarii cu venituri lunare mai mici de 600 de lei beneficiază, începând din 1 martie, de medicamente compensate cu 90%, destinate în principal afecţiunilor cardiovasculare, circulatorii şi ale capacităţii mentale, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac."Vor beneficia de această compensare peste jumătate dintre pensionarii din România. În total, este vorba de 650 de medicamente. De pildă, medicamentul Preductal, care avea, până acum, preţul de referinţă 43,6 lei şi era compensat la 21,83 lei, va putea fi cumpărat cu doar 4,37 lei", a precizat Bazac.
Numărul pensionarilor care vor beneficia de această măsură este de peste trei milioane. Fondurile pentru compensarea medicamentelor vor fi asigurate 50% din Fondul Naţional al Unic al Asigurărilor de Sănătate şi 40% de la bugetul Ministerului Sănătăţii, din taxa pentru viciu.