MENIU

Farmaciile din judeţul Vrancea au rămas fără insulină

Foto: Realitatea TV

Zeci de vrânceni insulino-depedenţi sunt disperaţi pentru că nu mai găsesc în farmacii medicamentul de care au nevoie zilnic. Medicii sunt nevoiţi să schimbe adesea tratamentul diabeticilor în funcţie de tipul de insulină pe care-l au în stoc farmaciile. Din această cauză, mulţi pacienţi au ajuns la spital cu hipo sau hiperglicemie.

Pentru că nu găsesc medicamentele de care au nevoie, tot mai mulţi diabetici din judeţul Vrancea ajung la spital cu glicemia mult modificată.

Singurul medic specialist în diabet din Focşani abia mai face faţă solicitărilor.

"Noi dăm telefon pe unde mai cunoaştem farmacişti, farmaciste care ne mai pot ajuta ca să putem să schimbăm de pe o insulină pe alta care se găseşte", a declarat Gheorghe Cocioabă, medic diabetolog.

Farmaciştii spun că s-a ajuns la această situaţie pentru că facturile sunt decontate cu mari întârzieri de către Casa de Asigurări de Sănătate. Insulina este un medicament compensat.

"Problema asta e deja cronică la toate programele naţionale, pentru care nu mai există acum medicamente, pentru că farmaciile nu au cu ce plăti", a precizat Fevronia Stoica, Colegiul Farmaciştilor, Vrancea.

În Vrancea sunt peste 1.500 de dependenţi de insulină. În cazul în care bolnavul nu găseşte insulina compensată, trebuie să plătească pentru o reţetă între 120 şi 500 de lei.