MENIU

Familia Annei Politkovskaia critică anularea verdictului de achitare a celor trei suspecţi

Foto: lastampa.it

Curtea Supremă rusă a anulat verdictul de achitare a celor trei suspecţi în asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia şi a ordonat un nou proces, decizie criticată de apărare, dar şi de familia victimei

"Curtea Supremă a anulat verdictul în cazul asasinării jurnalistei. Dosarul va fi reexaminat de noi juraţi", a spus purtătorul de cuvânt Pavel Odinşov.

Magistraţii au dat astfel câştig de cauză Parchetului general, care a cerut anularea verdictului şi a insistat pe necesitatea completării informaţiilor, invocând vicii de procedură în primul proces.

Apărarea a spus că va contesta decizia la CEDO. "Este o decizie politică, luată la cel mai înalt nivel. O vom contesta, dar este aproape inutil, în interiorul ţării", a spus unul dintre avocaţi, Murad Mussaiev.

Copiii jurnalistei - asasinată la 7 octombrie 2006 în blocul său din Moscova - au criticat decizia. Familia "era de acord cu verdictul de achitare", a spus avocata Anna Stavitskaia. "Cu dovezile ce fuseseră prezentate, juraţii nu puteau decide altfel", a spus ea.
"În noul proces, verdictul va fi acelaşi, pentru că dovezile vor fi aceleaşi", a spus ea.

Juraţii i-au achitat la 19 februarie pe presupuşii complici în asasinarea jurnalistei, după trei luni de proces ce nu au dus la clarificarea motivelor crimei, nici la identificarea celui care a ordonat-o.

Cei doi fraţi ceceni, Djabrail şi Ibraguim Mahmudov, erau suspecţai că au supravegheat mişcările jurnalistei şi că l-au dus la locul crimei pe ucigaşul presupus, fratele lor Rustam, care nu a fost prins. Un fost poliţist, Serghei Hadjikurbanov, suspectat că a organizat logistica asasinatului, a fost achitat. Justiţia rusă a promis că va continua ancheta până la găsirea adevăraţilor vinovaţi.

Cei trei acuzaţi au fost puşi în libertate în urma verdictului, ce a suscitat critici din partea organizaţiilor pentru drepturile omului. Statele Unite au cerut Rusiei să-i găsească pe responsabili cât mai rapid, iar Franţa a subliniat că este "esenţial" ca autorii asasinatului să fie găsiţi. Anna Politkovskaia denunţa atingerile aduse drepturilor omului în Cecenia şi critica deschis abuzurile sistemului politic şi judiciar din epoca Putin.

Mai multe articole despre:
Anna Politkovskaia ziaristă achitare