EXCLUSIVITATE: Florin Prunea este oficial învinuit în Dosarul Mită pentru arbitri
Florin Prunea este oficial învinuit în Dosarul Mită pentru arbitri. Învinuirea este atestată printr-un document de la DNA Piteşti, care confirmă faptul că Florin Prunea a primit mită 12.000 de dolari de la patronul lui FC Argeş pentru a influenţa comisiile FRF în mai multe cazuri în care clubul din Piteşti a fost implicat.
Florin Prunea nu ar mai avea voie să deţină
funcţia de director de relaţii internaţionale al Federaţiei Române de
Fotbal în urma unei învinuiri oficiale de trafic de influenţă şi luare de mită. Realitatea TV a intrat
în posesia unui document oficial - ordonanţa prin care procurorul îşi
expune şi argumentează cazul.
Astfel, Florin Prunea este acuzat că în timp ce deţinea
funcţia de director în cadrul FRF a primit de la Mincă Cristian,
preşedintele clubului FC Argeş, la îndemnul lui Cornel Penescu, 12.000
de dolari pentru a interveni pe lângă comisiile de Apel şi de
Disciplină. Penescu fusese suspendat şi amendat de cele două comisii şi
astfel îi cerea lui Prunea să-i reducă sancţiunile.
Procurorul DNA cere astfel ca în timpul procesului FRF să-l suspende din funcţie pe Prunea, lucru care nu s-a întâmplat până acum, în condiţiile în care cererea a fost formulată încă de acum o lună. De asemenea, potrivit cererii procurorului, Prunea nu are voie să părăsească localitatea de domiciliu, să poarte arme şi trebuie să se prezinte la Poliţie de câte ori este solicitat.
Ordonanţa prin care s-a instituit controlul judiciar asupra lui Florin Prunea are mai multe prevederi.
În afară de măsura arestării preventive care trebuie luată doar de un judecător, procurorul poate să îi impună unui învinut mai multe restricţii, pentru a se asigura de bunul mers al anchetei. Ca atare, poate să pună sechestru pe bunuri sau bani ale celor cercetaţi, să le interzică să părăsească teritoriul ţării sau să se apropie de alte persoane vizate penal în acelaşi dosar sau de martori.
O altă prevedere, care, susţin juriştii, se impune des, este suspendarea din funcţie, astfel încât, până când se stabileşte vinovăţia sau nevinovăţia celui cercetat, acesta să nu poată săvârşi alte infracţiuni cu ajutorul funcţiei pe care o ocupă sau să distrugă probe. În cazul în care, învinuiţii cred că li se încalcă drepturi cu aceste restricţii, ei pot ataca ordonanţa procurorului în instanţă.
Dacă pur şi simplu însă nu le respectă, acest lucru devine o gravă infracţiune şi presupune motiv pentru arestare preventivă. Partea de lege care prevede acest lucru se regăseşte în Codul de Procedură Penală la art 148.
Florin Prunea a declarat la Realitatea TV că nu comentează aceste acuzaţii până nu va fi anunţat oficial.
"Mă consider nevinovat, nu pot comenta acuzaţiile. Justiţia trebuie să se pronunţe în acest caz. Dacă Federaţia va lua o decizie în privinţa mea, atunci mă voi supune.", a declarat Prunea.