EXCLUSIV REALITATEA.NET: Corneliu Bârsan, judecătorul român la CEDO: Adoptarea codurilor nu poate soluţiona cauzele aflate pe rolul Curţii
Judecătorul român la CEDO, Corneliu Bârsan, susţine că adoptarea codului civil şi penal nu este poate soluţiona cauzele aflate pe rolul CEDO. Acesta nu crede că numărul mare de plângeri venite la Curte poate înfluenţa ridicarea mecanismului de cooperare şi verificare pe justiţie. Corneliu Bârsan mărturiseşte că nu a fost niciodată consultat înainte de redactarea raportului de ţară pe justiţie de către CE.
"Sperăm că noile coduri de procedură vor rezolva această problemă. Nu trebuia aşteptată adoptarea noilor coduri de procedură. Este o chesiune de organizare judiciară. Ori acest lucru trebuia gândit. Nu vreau să spun ce au spus oficialităţile de mare rang din România şi anume că noile coduri vor conduce la rezolvarea problemelor de la CEDO. Nimic mai fals şi mai greşit decât a se spune că adoptarea codului civil şi penal ar fi de natură să soluţioneze probleme care sunt pe rolul CEDO. Asemenea probleme ar putea fi soluţionate prin adoptarea codurilor de procedură, care organizează sistemul judecătoresc, competenţa instanţelor, căile de atac. Problema esenţială a justiţiei româneşti este o problemă de sistem", declară Bârsan.
Corneliu Bârsan: Codul civil cred că este un cod foarte bun, dar mai putea primi unele îmbunătăţiri
Judecătorul român la CEDO nu face aprecieri asupra codului penal, dar evocă opinia unui profesor francez.
"Codul civil cred că este un cod foarte bun, modern, dar este un cod care cred că mai putea primi unele îmbunătăţiri urmare a unei discuţii publice. Sigur acest cod va face epocă. Codul este lucrat de oameni de înaltă competenţă ştiinţifică. Dacă putea fi şi unele soluţii mai bune, e de discutat", spune Corneliu Bârsan.
În opinia acestuia, dezbatrea codurilor în Parlament era mai potrivită decât asumarea răspunderii Guvernului. "Probabil suntem la ora actuală singurul stat din lume care avem un cod civil şi un cod penal adoptat prin asumarea răspunderii. E posibil ca asemenea coduri de asemenea importanţă să fie adoptate atât de discret în România? Sigur că discuţiile de fond vor urma. Adoptarea până la o anumită dată limită a fost o obligaţie asumată nu una impusă din partea UE. Nu cred că această instituţie ar putea să impună adoptarea codurilor”, este de părere judecătorul român.