MENIU

EXCLUSIV/ Mobilierul pentru străini, o afacere prosperă pe timp de criză

Szel Csaba, managerul fabricii, ne-a făcut să ne întrebăm de ce un butic de patiserie parizian este un client mai fidel decât clientul român. Răspunsul a fost simplu: abia în ultimul an de zile, românii au început să fie interesaţi de mobila adevărată.
O familie de tâmplari din Cristuru Secuiesc exportă mobilă din lemn în Occident şi abia face faţă comenzilor

Dacă eşti harnic şi priceput, până şi criza te lasă în pace. O familie de tâmplari din Cristuru Secuiesc prosperă în aceste vremuri grele: exportă mobilă din lemn în vestul Europei şi abia face faţă tuturor comenzilor. REALITATEA.NET vă prezintă încă o poveste din seria de reportaje realizate în Cristuru Secuiesc.

Mica fabrică din Cristuru Secuiesc se poate lăuda că a mobilat mii de buticuri şi magazine din pieţele şi zonele comerciale ale olandezilor, germanilor sau francezilor.

În anul 1996, familia Szel a găsit un client francez care le-a dat primele comenzi pentru a mobila câteva buticuri din Paris. Apoi, din recomandare în recomadare, în peste 12 ani, familia de secui a ajuns să aibe 50-60 de clienţi stabili în Europa.

Câteva foste grajduri C.A.P. de la intrarea în orăşelul harghitean au fost transformate în secţii ale fabricii de mobilă. Aşa a început familia Szel să fabrice mobilă în 1992. În prezent, aproape 150 de familii din Cristuru Secuiesc trăiesc de pe urma mobilierului vândut în Franţa, Germania, Luxemburg sau Olanda.

Pentru că străinii au pretenţii destul de mari, familia s-a conformat până şi la cererea de mobilă sută la sută ecologică. Astfel, în ultimii trei ani, fabrica a trecut de la lacuri şi grunduri toxice la vopseluri şi substanţele ecologice.

Mica afacere de familie a ajuns să ruleze venituri de peste 2 milioane şi jumătate de euro pe an.

Alături de tatăl şi de fratele său, Szel Csaba spune că este mulţumit cu ce au realizat în 18 ani de muncă şi că nu vrea să se gândească la ce s-ar putea alege de mica afacere din inima secuimii. Cea mai mare dorinţă a familiei Szel ar fi ca cei de la care cumpără lemnul să mai şi planteze pentru generaţiile viitoare.