MENIU

ETA plănuia să îl ucidă pe regele Juan Carlos într-un atac cu rachetă

Foto: cnn.com

Organizaţia separatistă bască ETA intenţiona, în urmă cu câţiva ani, să îl ucidă pe regele Spaniei, Juan Carlos, cu o rachetă sol-aer lansată asupra avionului sau elicopterului său, a anunţat duminică un cotidian basc, citând surse din serviciile franceze antiterorism, relatează AFP.

Detaliile acestui complot s-ar afla pe câteva CD-uri descoperite în aprilie 2004 într-o casă din Ţara Bascilor franceză, mai informează cotidianul regional El Correo. CD-urile, analizate în prezent de poliţiştii francezi, conţin în special fotografii, scheme şi planuri de zbor.

Membri ai Guvernului spaniol figurau, de asemenea, printre "ţintele potenţiale" ale ETA în atacuri similare, a adăugat cotidianul, citând aceleaşi surse.

În casa în care au fost descoperite CD-urile cu aceste informaţii, poliţiştii au găsit resturile unei rachete despre care cred că este posibil să fi fost folosită la un test. Două rachete de acelaşi tip au fost descoperite în ascunzători ale ETA în octombrie 2004 în Franţa.

Contactate duminică de AFP, surse judiciare şi din poliţia franceză nu au fost în măsură să confirme aceste informaţii.

Potrivit presei spaniole, ETA a încercat de mai multe ori să îl asasineze pe regele Juan Carlos. Astfel, tot în aprilie 2004, un membru ETA primise misiunea de a deschide focul asupra lui cu o puşcă cu lunetă la Mallorca, unde Juan Carlos se afla pentru a asista la meci de Cupa Davis. Operaţiunea a fost, în cele din urmă, anulată.