MENIU

Emil Boc: Salariile şi pensiile vor creşte cu 5% în 2009

Foto: NewsIn
Emil Boc: Salariile profesorilor vor creşte doar în funcţie de rezultate
Vicepremierul Dan Nica a precizat că dificultăţile de realizare a bugetului au fost cauzate de datoriile fostului guvern

Guvernul Boc a adoptat bugetul pe 2009, proiect de buget de stat ce urmează să fie discutat luni cu partenerii sociali, după care va fi trimis la Parlament. Dacă în urma discuţiei cu partenerii sociali mai apar modificări, se va mai face o şedinţă de Guvern, a precizat premierul Emil Boc.

De asemenea, a fost adoptat un set de măsuri pentru susţinerea creşterii economice şi limitarea efectelor crizei. Setul de măsuri are o componentă economică şi una socială.

În anul 2009, salariile şi pensiile se vor mări cu rata inflaţiei, cu 5%: cu 3% din aprilie, cu plata în luna mai, şi cu 2% din octombrie, cu plata în noiembrie, a anunţat Boc. 

Pentru cei cu pensii mici şi foarte mici, va fi instituită, în două tranşe, o pensie socială minimă de 350 de lei. Toţi cei care au venituri până în 300 de lei, la 1 mai, cu achitarea în luna iunie, vor primi diferenţa de la ceea ce au acum până la 300 de lei. De la 1 octombrie, cu plata de la 1 noiembrie, toţi vor avea o pensie minimă de 350 de lei. "Nu este vorba de o modificare a legii pensiilor, ci de un ajutor social care se acordă persoanelor care au cele mai mici venituri din perspectiva pensiilor", a precizat Boc.

"În privinţa salarizării profesorilor, trebuie să fie clar că toţi bugetarii vor avea o creştere salarială de 5%. În afară de asta, totul va depinde, pe de o parte, de procesul de reformă din Educaţie, şi, în urma negocierilor pe care ministrul Educaţiei le va purta cu profesorii, este posibilă acordarea unor sporuri", a declarat Emil Boc.

S-a decis, de asemenea, compensarea cu 90% din preţul de referinţă a medicamentelor compensate. "Este un program al Ministerului Sănătăţii. Sumele vin din taxa de viciu", a adăugat primul ministru.

În ceea ce priveşte persoanele care se află în şomaj tehnic, pentru veniturile din şomaj tehnic nu se plătesc, timp de trei luni de zile, impozite şi contribuţii către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, este o altă măsură propusă de Guvern. 

Guvernul a decis alocarea a 20% din bugetul anului 2009 pentru investiţia publică masivă în infrastructură: transporturi, mediu, sănătate, învăţământ, reabilitarea termică a blocurilor de locuit şi cea care se referă la drumuri judeţene, comunale şi la pietruiri. "Este principala măsură care susţine creşterea economică", a precizat Boc. 

O altă măsură prevede achitarea datoriilor guvernamentale cu privire la restanţele lăsate de vechiul Guvern, potrivit premierului. "E o moşternire pe care o avem de plătit, pentru ca economia să nu se blocheze. Deşi efortul este uriaş, el trebuie să fie făcut pentru a putea genera în continuare creştere economică", a spus el.

Alte măsuri prevăd creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, neimpozitarea profitului reinvestit, capitalizarea CEC-ului şi Eximbankului, continuarea şi extinderea programului "Rabla".

"Aşa cum ne-am angajat, programul Rabla merge mai departe. Am majorat prima de casare de la 3.000 lei la 3.800 lei şi am extins numărul maşinilor care pot fi înlocuite în acest an", a precizat premierul.

Citeşte şi "Dan Nica: Dificultăţile de realizare a bugetului au fost cauzate de datoriile fostului guvern"


Mai multe articole despre:
buget Emil Boc