Emil Boc: Nu excludem eventuale discuţii pe tema majorării salariului minim pe economie
Guvernul nu exclude posibilitatea unor discuţii referitoare la creşterea salariului minim pe economie, a declarat premierul Emil Boc miercuri, la ieşirea de la discuţiile cu sindicatele şi cu reprezentanţii ministerelor pe tema legii unice a salarizării. Totuşi, potrivit premierului, aceste discuţii vor fi luate în considerare abia din semestrul al doilea al anului.
"Să vedem cum vor arăta rezultatele economice după primul semestru şi vom avea discuţii inclusiv pe marginea acestui subiect", a spus Emil Boc.
În prezent, salariul minim brut pe economie este de 600 lei, iar sindicaliştii cer ca acesta să crească în jurul sumei de 800 de lei.
Emil Boc vrea ca legea salarizării unice să fie aprobată şi adoptată începând de anul viitor
Premierul a mai spus că discuţiile pe tema legii salarizării unice sunt consistente şi a afirmat că, în opinia sa, legea va apărea la timp. "Vrem să ne asigurăm în fiecare săptămână că lucrurile sunt în grafic, potrivit celor decise în Guvern", a spus Emil Boc. Acesta a adăugat că, în opinia sa, legea se va finaliza la timp.
Boc a afirmat că legea nu este pentru persoane individuale, ci pentru întregul sistem, excluzând astfel posibilitatea apariţiei unor legi speciale pentru unele instituţii ale statului. "La nivelul Guvernului am discutat propunerile pe care grupul de lucru ni le-a formulat cu privire la posibilitatea de a avea, pentru anumite agenţii şi structuri guvernamentale, legi separate. Punctul nostru de vedere este că avem nevoie de o singură lege a salarizării personalului bugetar", a spus Emil Boc.
Astfel, potrivit premierului, toate persoanele care sunt plătite din fonduri publice, direct sau indirect, vor fi plătite după aceeaşi lege unică.
Până acum, grupul de lucru de la Ministerul Muncii a stabilit trei variante de echivalare a funcţiilor în sistemul bugetar:
- S-a stabilit ca raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu să fie de 1 la 15
- Cel mai mic salariu din grila unică va fi salariul minim pe economie, iar în vârful clasamentului vor sta salariile: preşedintelui ţării, al Camerei Deputaţilor, al Senatului şi salariul preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
- Proiectul legii unice de salarizare trebuie finalizat până pe 30 iunie, iar legea se va aplica din 2010.