MENIU

Emil Boc: Acordul de împrumut cu Comisia Europeană a fost validat

Emil Boc: Obiectivul acestui acord este menţinerea locurilor de muncă
foto: NewsIn

\"Este vorba de un împrumut de 20 de miliarde de euro cu două componente. 13 miliarde de euro de la FNI care vor merge direct la BNR si 5 miliarde de la Comisia Europeană , iar restul de 2 miliarde prin alte programe de finanţare\", a anunţat, miercuri, Emil Boc.

"Acest acord de împrumut s-a făcut pentru a preveni criza. Cele 13 miliarde de euro care ajung la BNR vor ajuta Banca Naţională să păstreze un curs stabilizator între leu şi euro", a explicat premierul României.

O delegaţie a Comisiei Europene va veni în 12 mai la Bucureşti pentru a negocia numărul de tranşe şi sumele aferente fiecărei tranşe din împrumutul de 5 miliarde euro aprobat, miercuri, de miniştrii de Finanţe din UE, a declarat, pentru NewsIn, secretarul de stat din MFP, Gheorghe Gherghina.

Miniştrii de Finanţe ai ţărilor din UE şi-au dat, miercuri, acordul la nivel de principiu pentru a acorda României împrumutul de 5 miliarde euro pentru acoperirea deficitului bugetar, prima tranşă urmând a fi virată în prima parte a lunii iulie.

Banii de la FMI merg la BNR, pentru susţinerea rezervei valutare, sumele de la CE şi Banca Mondială sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru bănci, în vederea susţinerii creditării.

Consiliul executiv al Fondul Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, luni, acordul de finanţare pe doi ani cu România şi a precizat că prima tranşă, de 4,37 miliarde DST (4,9 miliarde euro sau 6,6 miliarde dolari) este disponibilă imediat. Autorităţile române au anunţat că banii au intrat deja la rezerva valutară a BNR.
Mai multe articole despre:
guvern euro bani Emil Boc FNI