MENIU

Elveţia intră în recesiune, după o scădere de 0,8% a PIB-ului în primul trimestru

Foto: fr.transnationale.org

Produsul intern brut (PIB) al Elveţiei s-a contractat cu 0,8% în primul trimestru al anului, faţă de trimestrul precedent, conform datelor publicate marţi de ministerul elveţian al economiei, marcând intrarea în recesiune.

Elveţia, care înregistrase în ultimele trei luni ale anului 2008 o scădere de 0,3% a PIB-ului, intră astfel în recesiune, definită ca două trimestre consecutive de creştere economică negativă.

Slăbiciunea conjuncturală a Elveţiei este şi mai marcantă pe plan anual, unde se observă o scădere de 2,4% a PIB-ului faţă de perioada similară din 2008, a precizat Secretariatul de stat pentru economie (Seco), într-un comunicat.

Aceast recul al creşterii economice se situează în limitele superioare ale estimărilor analiştilor, care mizaseră pe o scădere între 0,8% şi 2% a PIB, conform agenţiei financiare AWP. 

"Impulsurile negative au venit mai ales din sectorul comerţului exterior", a precizat Seco, unde s-a înregistrat o scădere de 5,4% a exporturilor realizate în primul trimestru al anului curent.  

Guvernul Elveţiei şi-a redus puternic estimările de creştere economică pentru 2009 şi prevede în prezent o scădere a produsului intern brut (PIB) cu 2,2% în acest an.  

Cu toate acestea, pentru 2010, Elveţia prevede o creştere economică de 0,1%. Până în prezent, SECO estima o creştere economică de 0,8% în 2009 şi o nouă creştere a PIB-ului în 2010. 

 

Mai multe articole despre:
Elveţia PIB creştere economică recesiune