Elinor Ostrom, prima femeie laureată cu premiul Nobel pentru Economie
Americanii Elinor Ostrom şi Oliver E. Williamson au fost laureaţi cu premiul Nobel pentru Economie, pentru analizele lor economice.
Premiul Nobel pentru ştiinţe economice a fost acordat americanilor Elinor Ostrom şi Oliver E. Williamson, a anunţat Academia Suedeză de Ştiinţe, fiind pentru prima dată în istorie când pe lista laureaţilor se regăseşte o femeie.
Nicio femeie nu obţinut până acum Nobelul pentru Economie, şi, din cele 62 premii decernate în ultimii 40 de ani, 42 au fost date unor economişti americani. Iar laureaţii de anul acesta confirmă trendul american.
Elinor Ostrom s-a născut în 1933, la Los Angeles şi are un doctorat în ştiinţe politice, obţinut în 1965, la Universitatea California. Autoare a volumului "Guvernarea bunurilor comune", ea a demonstrat că proprietatea comună poate fi administrată cu succes folosind asociaţii ale utilizatorilor.
Elinor Ostrom este profesor de ştiinţe politice, codirector al Workshop in Political Theory and Policy Analysis şi al Center for the Study of Institutions, Populations, and Environmental Change din cadrul Indiana University. Printre volumele publicate se numără: Institutional Incentives and Sustainable Development : Infrastructure Policies in Perspective (coautor, Westview Press, 1993), Rules, Games, and Common‑Pool Resources (coautor, University of Michigan Press, 1994), Understanding Institutional Diversity (Princeton University Press, 2005).
Oliver Williamson a dezvoltat o teorie în care firmele de afaceri servesc ca structuri pentru rezolvarea conflictelor, se arată în motivarea Comitetului Nobel. Născut în 1932, Oliver E. Williamson are un doctorat în economie, obţinut în 1963, la Carnegie Mellon University.
Oficial numit "Premiul Băncii Suediei în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel", Nobelul pentru economie, singurul care nu era prevăzut în testamentul lui Alfred Nobel, încheie azi sezonul premiilor Nobel.
Decernat din 1969 şi finanţat de Banca Centrală suedeză, el are tot un cec de zece milioane de coroane (970.000 de euro), ca şi celelalte.
Anul trecut, în plin tumult pe pieţele financiare, Nobelul a fost acordat americanului Paul Krugman, economist al globalizării şi editorialist reputat pentru atacurile la adresa administraţiei Bush şi a exceselor din finanţe şi din politica monetară americană.
Citeşte şi:
Nici o femeie nu a fost laureată până acum cu Nobelul pentru Economie