Elevii şi medicii refuză vaccinarea împotriva gripei noi, de teama reacţiilor adverse
În Cluj, doar o treime dintre medici s-au vaccinat, iar la Braşov peste 80% dintre elevi refuză vaccinarea.
Avem în sfârşit vaccinul împotriva gripei noi, e distribuit în toată ţara, însă nimeni nu se înghesuie să se vaccineze. În Cluj, doar o treime dintre medici şi-au făcut vaccinul, iar în Braşov, elevii nu au fost încă vaccinaţi, pentru că în şcoli nu există truse de prim ajutor.
În Cluj, chiar medicii, care ar fi trebuit să-i convingă pe oameni să se vaccineze, nu prea s-au înghesuit la imunizare. Doar o treime dintre medici s-au vaccinat.
În Braşov, niciun elev nu a fost încă vaccinat. Asta chiar dacă mai e o săptămână până la vacanţa de iarnă. Motivul - dozele nu au ajuns în toate şcolile. Şi chiar şi unde au ajuns, elevii nu au fost încă vaccinaţi pentru că şcolilor le lipsesc trusele de urgenţă, fără de care nu se poate efectua vaccinul. Situaţia nu s-ar rezolva însă nici dacă şcolile ar primi trusele de urgenţă. Mai bine de 80% dintre elevi refuză vaccinarea. Toţi se tem de eventualele reacţii adverse.
Vaccinul împotriva gripei noi poate fi solicitat gratuit de orice elev.
La Botoşani situaţia este similară: Ministerul Sănătăţii a repartizat către judeţul Botoşani 17.000 de doze de vaccin gripal pandemic. Cu vaccinul primit se va putea imuniza, într-o prima etapă, 61 % din personalul medical, 54% din elevii de liceu, 70% din elevii de şcoli profesionale şi studenţii la zi şi instituţiile esenţiale pentru buna funcţionare a statului, a declarat medicul epidemiolog şef în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, Ecaterina Chihaia. În primele trei zile au fost vaccinate la Botoşani doar 60 de persoane.
Mai multe persoane au refuzat să fie vaccinate împotriva virusului gripei porcine. La Consiliul Judeţean Botoşani doar opt din cei 114 angajaţi ai instituţiei au acceptat să se vaccineze.
Campania de vaccinare a început pe 1 decembrie şi se va derula până pe 10 decembrie, când este aşteptată o nouă tranşă din cota de vaccin alocată Botoşaniului. Vaccinurile pentru AN1N1 au fost distibuite către medici de familie
În Giurgiu procentul celor care şi-au făcut vaccinul este mai mare decât la Botoşani.
\"Am făcut campania necesară pentru informarea populaţiei şi cred că vom înregistra un succes cu acest vaccin. Şi aici am avut refuzuri. Ele vin de peste tot, însă sper ca până la 15 decembrie să se facă această vaccinare. În Girugiu, rata de îmbolnăvire este foarte mică\", a declarat pentru REALITATEA.NET directorul coordonator adjunct pentru asistenţă medicală la DSP Giurgiu, Gabriel Botnariu.
\"Până acum au fost vaccinate aproximativ 30-40% dintre personalul medical şi elevi\", a mai spus Gabriel Botnariu.
Şi în Caraş-Severin medicii sunt reticenţi cu privire la vaccinul împotriva gripei noi. \"Reacţia medicilor este în ton cu toată ţara. Sunt foarte multe persoane care nu au încredere în acest vaccin. Poate că nu sunt foarte bine informaţi. Trăim în era Internetului, foarte mulţi dintre medici citesc pe internet despre posibilele efecte ale acestui vaccin şi refuză vaccinarea. La elevi încă nu avem reacţii pentru că doar joi am început vaccinarea\", a declarat pentru REALITATEA.NET Dragoş Luca, director coordonator interimar la DSP Caraş-Severin.