MENIU

Elena Udrea a prezentat proiectele pentru turismul braşovean care au primit finanţare de la Guvern

Foto: wordpress.com

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a prezentat miercuri la Braşov, proiectele pentru dezvoltarea turismului din zonă care au primit fonduri de la Guvern, printre acestea fiind amenajarea, în Poiana Braşov, a lacului care să alimenteze instalaţiile de producere a zăpezii artificiale.

"Prin Hotărârea de Guvern 426/8 aprilie, Guvernul a aprobat alocarea a 9,5 milioane pentru amenjararea, în Poiana Braşov. De asemenea, ţinând cont şi de faptul că Predealul va găzdui competiţii din cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European, a alocat 13,5 milioane de lei pentru dezvoltarea domeniului schiabil. Să nu uităm că şi Consiliului Judeţean Braşov i-au fost alocate 6,575 milioane de lei pentru construirea unor baze de salvare (Salvamont), dezvoltarea refugiilor montane şi reabilitarea unor trasee turistice montane", a precizat Elena Udrea.

Ministrul a mai spus că una din cele mai importante activităţi pe care trebuie să le deruleze ministerul pe care îl conduce sunt cele de promovare a turismului românesc.

"Această promovare trebuie să o facem în funcţie de posibilităţile ministerului şi fantezia creativă a celor care lucrează la minister. Braşovul trebuie promovat în mod special, pentru că are ce vinde. Trebuie să le transmitem tuturor celor care pot face astfel de acţiuni de promovare, că la nivelul ministerului dispunem şi de bani europeni pentru acestea, suma alocată pentru perioada de până în 2012 fiind de 75 milioane de euro, bani care pot fi accesaţi de ONG-uri şi autorităţi locale", a mai spus ministrul.

Elena Udrea a mai spus şi că ministerul pe care îl conduce va studia propunerile pe care i le-a prezentat primarul Braşovului, George Scripcaru, fiind posibil ca ministerul să sprijine şi realizarea proiectului de construcţie a unei telegondole care să facă legătura între Braşov şi Poiana Braşov.

"Chiar recent am aprobat finanţare pentru un asemenea proiect la Piatra Neamţ, deci este posibil ca un asemenea proiect să fie sprijinit şi pentru Braşov, vom continua discuţiile pe această temă", a încheiat ministrul.

Ministrul Turismului a mai participat, la Braşov, la inaugurarea "American Hospitality Academy", prima instituţie de învăţământ dedicată formării personalului din industria turismului. La "American Hospitality Academy" vor fi specializaţi lucrători din turism, începând de la cameristă şi până la director de hotel, diplomele pe care le vor obţine absolvenţii dându-le acestora posibilitatea să lucreze oriunde în lume. Elena Udrea a fost încântată de dotările existente la această şcoală, care permit cursanţilor să deprindă aptitudinile necesare la cele mai înalte standarde.

"Vrem să devenim parteneri ai acestei instituţii, pentru că suntem conştienţi de faptul că avem nevoie în turism de forţă de muncă foarte bine calificată. Această şcoală poate fi un foarte bun exemplu pentru întregul învăţământ profesional din domeniul turismului, din păcate avem foarte puţine exemple de acest gen", a declarat Elena Udrea.

Ea a mai spus că intenţionează să readucă la minister activitatea de formare profesională din turism, prin readucerea în subordinea Ministerului Turismului a Centrului de Formare Profesională din Turism. "Este foarte important ca formarea profesională din turism să fie coordonată de minister. Nu consider ca fiind normal ca în acelaşi apartament cu două camere să fie organizate şi cursuri pentru meseria de ospătar, dar şi de dulgher", a adăugat Elena Udrea.

American Hospitality Academy (AHA) de la Braşov va da, în această vară, primii absolvenţi din cei 100 de cursanţi care se pregătesc în prezent. Dintre cursanţi, 40 sunt români şi 60 străini, venind din India, Bangladesh, Sri Lanka. Şcoala asigură pregătire pentru fiecare meserie din domeniul turismului, sistemul de pregătire fiind certificat internaţional.

"De exemplu, cei care se pregătesc să devină directori de hotel trec prin toate departamentele, pentru a avea cunoştinţe despre fiecare dintre acestea. Costurile programului de pregătire sunt de 6.000 de lei anual. La cursuri pot fi înscrişi tineri care au împlinit 18 ani, sunt absolvenţi de liceu şi au cunoştinţe bune de limba engleză. La finalul celor doi ani de pregătire, absolvenţii primesc o dublă certificare: din partea Ministerului Muncii, Ministerului Educaţiei din România, dar şi din partea americană, ceea ce face ca ei să se poată angaja, practic, oriunde în lume", a precizat Adrian Bârsan, managing partner AHA.