MENIU

Egal eroic pe "Stade de France"! Franţa - România 1-1!

Foto: http://www.lequipe.fr

Naţionala României a reuşit un egal prestigios, scor 1-1, cu Franţa, pe "Stade de France", într-un meci contând pentru grupa a 7-a preliminară de calificare la CM din 2010. Gazdele au deschis scorul în minutul 48, prin Henry, dar naţionala României a replicat cu ajutorul autogolului lui Escude (56). Tricolorii rămân însă pe locul 5 în grupă, cu 8 puncte, la 10 puncte în spatele liderului Serbia şi cu 6 mai puţin decât adversara de sâmbătă, ocupanta locului secund în grupă.

Fără Ribery şi Benzema, menajaţi de Domenech pentru disputa de miercuri cu Serbia, dar cu o tripletă ofensivă,  Anelka-Gourcouff-Henry în spatele vârfului împins Gignac, Franţa a început în forţă partida cu România. Prima ocazie vine repede, în minutul 6, când şutul plasat al lui Henry, de pe 16 metri, este scos in extremis de Coman, de lângă bară. Oamenii lui Domenech presează, mai ales în banda dreaptă, unde Maftei are zile negre cu Henry, şi chiar jucătorul Barcelonei e la un pas de gol, 10 minute mai târziu. Capul lui Henry, după o lovitură liberă executată de Gourcouff, găseşte doar transversala lui Coman.

Suntem cu toată echipa în propria jumătate, iar combinaţiile francezilor fac deliciul suporterilor de pe Stade de France. După aproape o jumătate de oră de joc, mai scăpăm o dată. Gignac trage cu sete din centrul careului nostru, cu pământul, după un şut deviat al lui Anelka, dar Coman respinge incredibil.

Intrăm cu un egal la cabine, dar inevitabilul se produce la doar trei minute de la reluare. Lovitură de colţ de pe dreapta, Gallas câştigă duelul aerian cu Surdu, iar Henry reia în plasa lui Coman, din 4 metri. "Vinovatul" principal a fost Apostol, care a plecat târziu de lângă bară şi l-a scos din offside pe vârful francez. Din fericire avantajul oamenilor lui Domenech nu ţine decât 8 minute, pentru că cei doi jucători ai noşti se revanşează. Mijlocaşul Unirii centrează perfect din banda dreaptă, iar Escude, talonat de Surdu, îşi trimite balonul în propria-i poartă. 1-1, şi România începe să spere. Meciul se încinge imediat, Domench îl aruncă pe teren pe Ribery, iar Lucescu jr. replică prin înlocuierea lui Mara cu Roman. Henry mai înscrie o dată, de data aceasta dintr-un offside clar, şi tabela rămâne neschimbată.

Pe final ne apărăm eroic, chiar şi cu toată echipa în propriul careu şi reuşim să plecăm cu un egal de pe Stade de France. Este a treia partidă care se încheie nedecis între cele două naţionale, în ultimele trei întâlniri oficiale, după 0-0 la Euro 2008 şi 2-2 la Constanţa, în partida tur.

Cu trei partide înainte de finalul campaniei de calificare la CM 2010, Serbia este lider în grupa a 7-a, cu 18 puncte, urmată de Franţa, cu patru puncte mai puţin, şi Austria (10 puncte). Naţionala noastră ocupă poziţia a cincea, cu 8 puncte. 

Caseta tehnică:

FRANŢA - ROMÂNIA 1-1 (Henry 48 / Escude 56-autogol)

Franţa: Lloris - Sagna, Gallas, Escude, Evra - L. Diarra, Toulalan - Anelka, Gourcuff (Benzema 73), Henry - Gignac (Ribery 57). Selecţioner: Raymond Domenech.

România: Coman - Maftei, Rădoi, Chivu, Raţ - Mara (Roman 61), Apostol, Ghioane, M. Nicu (G. Bucur 77) - Marica, Surdu (Codrea 86). Selecţioner: Răzvan Lucescu.

Cartonaşe galbene: Sagna 80 / Apostol 75

Arbitri: Ivan Bebek - Tomislav Petrovic, Tomislav Setka (toţi din Croaţia)

Stadion: Stade de France; Spectatori: 70.000

Click aici pentru cele mai importante momente ale partidei Franţa - România

Mai multe articole despre:
România Franţa naţionala Preliminarii CM 2010