Ecaterina Andronescu: Sper să recredibilizăm şcoala prin viitoarea formă de bacalaureat
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat la o emisiune televizată că se impune introducerea unei noi variante de bacalaureat care să recredibilizeze şcoala. Andronescu a refuzat să spună ce va face dacă premierul îşi va asuma răspunderea pe Codul Educaţiei în varianta Miclea. Potrivit lui Andronescu, legile educaţiei ar trebui supuse dezbaterii publice şi parlamentare, iar hotărârile ar trebui luate prin consens.
"Vechea formă de bacalaureat care se defăşoară în această formulă de zece ani, a pierdut din relevanţă ceea ce decredibilizează nu doar examentul în sine, ci întreaga şcoală românească. Am considerat că încercând să micşorăm numărul de probe nu înseamnă că îi vom scădea exigenţa, ci din contră îi lăsăm elevului mai mult timp de pregătire şi sper să recredibilizăm şcoala prin această reformă de bacalaureat ", a spus ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, făcând o comparaţie între actuala formă de bacalaureat şi cea propusă de noile legi ale educaţiei.
Trecerea de la clasa a opta la a noua se face în interiorul ciclului de învăţământ obligatoriu
Despre adminterea în liceu, ministrul a spus că, potrivit propunerii legislative, se "trecerea de la clasa a opta la a noua se face în interiorul ciclului de învăţământ obligatoriu şi atunci această trecere se face pe baza rezultatelor la evaluarea continuă pe tot parcurusul ciclului gimnazial, făcută pe baza standardelor naţionale de evaluare, şi pe baza unei evaluări pe care elevul o susţine în semestrul al doilea al clasei a opta şi care este una de tip internaţional în care elevul dovedeşte ce competenţe cheie a achiziţionat, dar nu prin teste individuale la o disciplină, ci încercând să facem o evaluare sumativă". Despre momentul aplicării acestor noi proceduri, Andronescu a spus că "am putea gândi o formulă de tranziţie pe conţinuturile actuale fără să schimbăm nimic din ceea ce elevii au parcurs în anii de gimnaziu". Asta în cazul în care legea va fi aplicată în timp util şi în această formă, însă Ecaterina Andronescu admite că dezbaterea şi adoptarea legii ar putea dura prea mult astfel încât să nu mai poată fi aplicată din anul şcolar 2009-2010.
"Pachetul de legi al educaţiei trebuie lăsat în dezbatere publică şi toţi actorii să îşi poată spune părerea. Să nu uităm că vorbim de o legislaţie care vizează 20% din populaţia României care este interesată şi afectată direct. Opţiunea mea pentru dezbaterea publică este cât se poate de clară şi, nu în ultimul rând, pentru dezbaterea parlamentară". Aceasta este poziţia ministrului Educaţiei în legătură cu dezbaterea publică şi parlamentară a pachetului de legi ale educaţiei.