MENIU

După îngheţarea salariilor bugetarilor ar putea urma creşterea TVA, iar vaccinul anti-gripa porcină ar putea fi disponibil în România după opt luni, scrie presa de astăzi

Foto: mediapres.ro

Boc: Îngheţăm toate salariile, facem eforturi să le plătim

După o şedinţă de guvern de patru ore, premierul Emil Boc a ieşit şi a anunţat „prelungirea termenului de aplicare a ordonanţei privind salariile”, abia la întrebarea ziariştilor explicând, clar, că e vorba despre îngheţarea lefurilor până în decembrie. Dacă până acum câteva săptămâni şeful Executivului, cot la cot cu preşedintele Traian Băsescu şi liderul celuilalt partid aflat la guvernare, Mircea Geoană, anunţau creşteri ale salariilor şi pensiilor, cu 5%, acum şi-au dat seama că nu au bani. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a explicat motivul: „criza financiară”. Premierul Emil Boc a făcut însă, pe lângă anunţul privind îngheţarea salariilor şi o declaraţie îngrijorătoare „vom face un efort consistent şi susţinut pentru a plăti în continuare salariile şi pensiile”. Premierul a folosit însă, de fiecare dată, sintagma „salariu de bază” şi nu „venituri”, care includ şi sporurile primite. În acelaşi timp însă, apar şi primele semne că Executivul intenţionează să şi concedieze bugetari. Astfel, într-o notă guvernamentală, inspectoratele şcolare din toată ţara sunt înştiinţate că trebuie să dea afară 2% din profesori, informează Gândul.

Guvernul îngheaţă salariile bugetarilor. Impozitul „Pogea” va fi urmat de creşterea TVA

Salariile din sistemul bugetar, inclusiv cele ale profesorilor, ar putea fi îngheţate până la finele anului, stipulează un proiect de ordonanţă de urgenţă discutat ieri de Guvern. Aceasta în ciuda faptului că se anunţaseră majorări salariale începând cu 1 mai. În proiect se susţine că neadoptarea ordonanţei ar conduce la un vid legislativ care ar afecta personalul din sectorul bugetar. În acelaşi context, deşi impozitul forfetar a fost impus aproape cu forţa, atât ministrul IMM-urilor, Constantin Niţă, cât şi specialiştii economici sunt sceptici în ceea ce priveşte reuşita sa, materializată prin creşterea veniturilor bugetare. Dacă măsura nu va avea efectul scontat, de anul viitor, Guvernul ar putea decide creşterea TVA sau a cotei unice de impozitare, spun specialiştii, citaţi de Gardianul. Parlamentul a adoptat Ordonanţa privind rectificarea bugetară, însă PNL şi UDMR vor depune săptămâna aceasta o moţiune de cenzură.

Gripa porcină, un cocteil suspect din mai multe virusuri

Lumea a intrat în alertă după ce Mexicul a anunţat că 150 de persoane au murit de gripă porcină şi cazuri noi au fost descoperite în Statele Unite, Canada, Hong Kong, Noua Zeelandă, dar şi în Spania, Marea Britanie şi Israel. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat gradul de alertă la 4 şi a anunţat că ia în considerare să îl ridice la 5, în condiţiile în care gradul 6 este echivalent cu declararea pandemiei. Reprezentanţii mai multor companii farmaceutice încearcă să dezvolte un vaccin, dar originea virusului rămâne deocamdată un mister. Potrivit experţilor de la Centrul pentru Controlul Maladiilor din Atlanta (SUA), virusul are opt tulpini, dintre care două gene clasice porcine nord-americane, două segmente eurasiatice, două de origine aviară americană şi o tulpină de gripă umană. Totodată, Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) nu a reuşit să identifice virusul la niciun animal. „Pentru moment, se pare că virusul gripal se transmite doar  de la om la om şi nimic nu arată că noua formă a virusului gripal a fost transmisă omului direct de la porci", au declarat surse din Organizaţia ONU pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), relatează România Liberă.

În România, vaccinul ajunge după opt luni

Cel puţin 20 de companii farmaceutice încearcă să dezvolte un vaccin împotriva virusului mutant H1N1, responsabil de apariţia gripei porcine care a provocat moartea a 150 de persoane în Mexic. Comisarul european pentru Sănătate, Androulla Vassiliou, şi reprezentanţii OMS au declarat că impunerea restricţiilor de călătorie din cauza gripei porcine nu mai au rost. „Nu este obligatoriu ca persoanele infectate să aibă simptome la aeroport sau când ajung la punctele de trecere a frontierei“, a subliniat Gregory Hartl, purtătorul de cuvânt al OMS. Potrivit acestuia, restricţiile ar interveni prea târziu, pentru că virusul s-a propagat deja. Adjunctul directorului OMS, Keiji Fukuda, a declarat că virusul gripei porcine nu mai poate fi menţinut sub control, astfel că statele ar trebui să ia măsuri drastice de protecţie a populaţiei. În România, un vaccin împotriva acestui tip de gripă ar putea fi disponibil în opt luni. „Producerea vaccinului prin actuala metodă pe bază de ou durează între patru şi şase luni. Apoi încă două luni până va fi importat şi în România”, a explicat pentru Adevărul dr. Victor Oslavsky, coordonatorul OMS pentru țara noastră.

Falimentul românilor

Persoanele fizice se vor putea proteja de creditori prin declararea insolvenţei. Specialiştii susţin că o lege a insolvenţei persoanelor fizice este necesară pentru a depăşi criza. În lipsa unei legi, particularii cad pradă băncilor care le execută bunurile la preţ de nimic. Acum nu se face distincţia între cel care nu vrea să plătească şi cel care n-are de unde. România şi Bulgaria sunt singurele ţări din UE unde nu există falimentul particularilor. Guvernul pregăteşte o lege doar pentru cei cu datorii la stat. Autorităţile se tem că românii s-ar putea da „loviţi de faliment“, iar volumul impresionant de creanţe ar duce la insolvabilitatea creditorilor. Legislația românească este însă neconstituţională. Nu trebuie decât o contestare în instanţă a unei executări silite şi ridicarea unei excepţii de neconstituţionalitate. Judecătorii Curţii ar putea decide că legea face discriminare între persoanele fizice şi cele juridice şi ar putea obliga Guvernul să o modifice. Datele BNR arată că numărul restanţierilor la bănci s-a triplat, precizează Ziua.

Geoană şi-a angajat 30 de consultanţi de la Obama

PSD urmează să încheie un contract cu firma Benenson Strategy Group (BSG), probabil cea mai importantă companie de consultanţă politică din Statele Unite, cea care a asigurat victoria în alegerile prezidenţiale a candidatului democrat Barack Obama. Informaţia semnării contractului a fost confirmată de Valeriu Zgonea, directorul executiv al campaniei electorale al PSD. Acesta spune că BSG va oferi consultanţă atât pentru PSD, în alegerile europarlamentare din 7 iunie, cât şi pentru candidatul prezidenţial Mircea Geoană, în alegerile de la finele acestui an. La rândul său, Mircea Geoană a confirmat pentru Cotidianul că o echipă de consultanţi politici de la BSG va veni săptămâna viitoare la Bucureşti, când va fi semnat şi contractul „în funcţie de pachetele pe care ni le vor oferi“. Echipa de consultanţi ce va veni la Bucureşti va fi condusă de Joel Benenson, fondatorul BSG. În total sunt 30 de oameni de la BSG care vor veni în România pentru a lucra alături de echipa de campanie a partidului, a declarat Viorel Hrebenciuc, unul dintre directorii de campanie ai PSD. Directorul campaniei PSD, Valeriu Zgonea, nu a dorit să dea publicităţii suma pe care o vor plăti americanilor, el invocând „o clauză de confidenţialitate“.

Bazac preia agenda Guvernului Privat. Atenţie la execuţie!

Introducerea asigurărilor private de sănătate, definirea pachetului minim de servicii medicale decontate de stat şi finanţarea cu bani privaţi a unor segmente din sectorul public de sănătate au fost propunerile liderilor mediului de afaceri pe care ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a asigurat că le-a preluat deja pe agenda sa de lucru. Acesta a prezentat termenele pe care şi le asumă pentru reformarea sistemului de sănătate. De la 1 iulie, va fi introdus sistemul de coplată pentru serviciile medicale de stat, prin care o parte din fondurile suplimentare atrase va merge la furnizorii de servicii medicale, iar o alta va reprezenta o resursă de investiţii pentru spitale. „Ce lipseşte sistemului de sănătate românesc este competiţia. E singurul sistem în care nu există concurenţă, probabil e ultimul sistem închistat şi cu totul neconcurenţial. Prin coplată, spitalele vor ajunge să se lupte pentru finanţare”, a punctat Bazac, citat de Business Standard. Următorul pas anunţat este lansarea de la 1 septembrie a pachetului general de servicii medicale, acesta urmând să diferenţieze oferta asigurătorilor privaţi de servicii de sănătate de cea decontată de stat.

Mercedesul lui Becali urma să fie livrat unui bogătaş basarabean

Cancan a aflat modul în care lucrau hoţii care l-au prădat pe Gigi Becali. Surse care au preferat să rămână anonime au dezvăluit că Geamănu ţinea legatură cu un anume Ghenadie, un samsar care aprovizionează cu automobile furate piaţa din ţara natală. Acesta comanda marca şi modelul limuzinei. După ce găseau autoturismul solicitat de „client”, hoţii din România îl urmăreau pe proprietar aşteptând ca, într-un moment de neatenţie, să lase, fie şi pentru câteva secunde, maşina nesupravegheată şi cu cheile în contact. Apoi se urcau la bord şi porneau în trombă spre o locaţie ferită, unde schimbau numerele de înmatriculare. Ulterior, duceau autoturismul la o ascunzătoare de pe şoseaua Chitila, unde o ţineau două-trei zile. Daca situaţia o impunea, hoţii schimbau culoarea limuzinei, la o vopsitorie din apropiere. Apoi, aceasta era preluată de samsarul moldovean. Sursele citate susţin că, dacă n-ar fi fost recuperată la timp, şi maşina lui Becali urma să ajungă tot pe mâna lui Ghenadie, care avea o comandă de Mercedes S 500 de la un om de afaceri moldovean.

Hrebe, hoţii ţi-au bulit maşina!

Andrei, fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, are din nou maşină. Autoturismul său de lux, un BMW Seria 6, furat cu câteva zile în urmă, a fost găsit, ieri dimineaţă, abandonat pe strada Munţii Carpaţi, din cartierul bucureştean Rahova, aflat în sectorul 5, anunță Libertatea. BMW-ul de 60.000 de euro a fost găsit de oamenii legii în jurul orei 8,30, în urma unui telefon anonim. Fără plăcuţe de înmatriculare, maşina era zgâriată, avea bateria descărcată şi rezervorul de benzină pe jumătate gol. Autoturismul fusese furat sâmbătă seară, din faţa casei lui Viorel Hrebenciuc din sectorul 1 al Capitalei.

Mai multe articole despre:
presă realitatea.net sinteza presei