Dragomir, despre alegerile LPF: \"Păi eu fug cu mine de nu mă văd. Alerg singur şi s-ar putea să ies pe locul doi\"
Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, singurul candidat pentru şefia forului pe care îl conduce la alegerile care vor avea loc luni, se mândreşte cu acest lucru şi spune că singurul om din fotbalul românesc care l-ar fi putut învinge este conducătorul FRF, Mircea Sandu.
Declaraţiile conducătorilor de cluburi din Liga I îţi lasă impresia că fiecare dintre ei este "cel mai mare şi mai tare", dar când vine vorba de înfruntări directe, un singur lucru rămâne la fel de 13 ani - Dumitru Dragomir în fruntea Ligii Profesioniste de Fotbal. Şi asta, pentru că nici unul dintre conducătorii care se întrec în afirmaţii războinice nu are curajul să îl înfrunte la alegerile pentru forul din Strada Alexandru Vitzu.
Oficialul LPF nu se gândeşte însă că ar putea fi comparat cu un dictator şi chiar glumeşete atunci când este întrebat dacă nu ar fi vrut să aibă concurenţă la alegeri: "Chiar dacă sunt singur în cursă, tot e competiţie la alegeri. Păi eu fug cu mine de nu mă văd. Alerg singur şi s-ar putea să ies pe locul doi".
Dumitru Dragomir se identifică practic cu istoria Ligii Profesioniste de Fotbal pentru că a început activitatea în acest for încă de la începuturile sale, în anul 1992. Atunci, primul preşedinte ales a fost Mircea Angelescu, sau omul cunoscut drept mentorului lui Dragomir şi al lui Mircea Sandu. Angelescu a fost cel care l-a adus pe Dragomir la LPF, iar la propunerea sa, cel din urmă a fost numit, în prima fază, vicepreşedinte pentru un mandat de 4 ani.
S-a temut de Gino Iorgulescu
La alegerile următoare, din anul 1996, Angelescu a fost nevoit să se retragă din cauza problemelor de sănătate, iar cel poreclit "Corleone" a fost ales preşedinte al Ligii Profesionite, el nemaiavând să părăsească acest postul în următorii 13 ani. La ca şi acum, în 1996, dar şi 2005, Dragomir a fost singurul candidat la preşedinţia LPF.
Singura dată când Dragomir a avut parte de concurenţă a fost la alegerile din anul 2000, atunci când contracandidatul său a fost conducătorul de la FC Naţional, Gino Iorgulescu. Fostul internaţional a fost propus pe atunci de Oţelul Galaţi, prin vocea lui Mihai Stoica. Deşi mulţi dintre conducătorii celor 16 cluburi pe atunci din Liga I au anunţat că vor vota cu Iorgulescu, acesta a primit doar 5 voturi, astfel încât Dragomir a câştigat alegerile cu scorul de 11-5.
Preşedintele LPF recunoaşte la 9 ani distanţă de la acele alegeri că s-a temut de Gino Iorgulescu, dar acum susţine că singurul om care l-ar putea da jos de la şefia Ligii este Mircea Sandu. "Sunt foarte liniştit înainte de alegeri. Numai atunci când a concurat Gino Iorgulescu împotriva mea mi-a fost puţin frică, pentru că el era un adversar foarte puternic. De unul singur mă temeam la alegeri, de Mircea Sandu. Oriunde aş fi candidat împotriva lui, nu aş fi avut nicio şansă", a spus Dragomir, pentru NewsIn.
Acuzat de antisemitism la FIFA
Alegerile au avut loc până acum în anii 1992, 1996, 2000 şi 2005, ultima Adunare Generală ordinară de alegeri fiind amânată cu un an pentru că Dragomir a fost anchetat de FIFA. Atunci, şeful Ligii era proprietarul ziarului "Atac la persoană" şi a fost acuzat de antisemitism. Cauza acestei acuzaţii a fost că pe prima pagină a ziarului au fost publicată o listă a personalităţilor de origine evreiască din România sub semnul stelei galbene, cu care erau însemnaţi evreii în timpul regimului nazist. FIFA a decis să îi dea doar un avertisment lui Dragomir, iar în cazul unui recidive el ar fi fost sancţionat. Preşedintele LPF a fost din nou ales în funcţie, după un vot secret al cluburilor din Liga I.
Cea mai mare realizare a sa în cei 13 ani de mandat este "sediul extraordinar al LPF", după cum spune chiar preşedintele Ligii, dar şi în acest caz a fost acuzat că ar fi cumpărat terenul la un preţ supraevaluat. Dragomir mai are şi alte motive cu care să se mândrească: "Avem multe echipe în cupele europene, am făcut o lege împotriva huliganismului, am adus bani mulţi echipelor, am făcut fotbalul să producă ziare şi televiziuni de specialitate care să comenteze non-stop. Astea toate sunt şi meritul Ligii să ştiţi, nu am stat chiar degeaba aici".
Dragomir susţine că nu prea a avut parte de eşecuri de când este şef la LPF, dar sunt totuşi câteva lucruri pe care ar fi vrut să le facă şi nu a mai apucat din cauza "crizei nenorocite care a venit peste România". "Poate că am mai făcut şi greşeli, dar eu mi le-am recunoscut mereu. Aş fi vrut să fac încă de anul trecut campionatul de tineret, dar nu am mai putut. Dar, în continuare, voi milita pentru acest lucru. Aş mai fi dorit să facem şi câteva centre de copii şi juniori, pentru că am văzut că s-au realizat deja vreo 7 tari de tot. Dacă mai punem umărul la încă 5, e greu să mă mai dea cineva jos. Asta e soluţia pentru viitor, dar trebuie să se implice şi autorităţile. Ar trebui să facă şi Guvernul vreo 50 de centre de copii şi juniori, dar la noi e zero", susţine cel căruia i se mai spune şi "Oracolul de la Bălceşti".
"Ce am în plan e secret"
Conducătorul Ligii spune că nu are planuri revoluţionare pentru noul mandat, pentru că "nu îi place cum sună revoluţionar", iar acest cuvânt "nu dă bine" înainte de alegeri: "Ce am în plan e secret şi o să spun după ce voi fi ales. Dacă aş zice înainte, i-aş deranja pe votanţii mei, care aşteaptă să le spun ce vreau să fac. Nu o să schimb nimic, pentru că schimbările astea nu prea sunt bune. De asta a ajuns şi România unde a ajuns".
"Mitică de la Ligă" nu se crede însă cel mai bun conducător din fotbalul românesc, acesta fiind după părerea sa şeful FRF, Mircea Sandu, despre care spune că este "un titan al sportului cu balonul rotund din ţara noastră". "Mircea Sandu a făcut bazele sportive de la Mogoşoaia şi Buftea cu bani de la UEFA, a adus bani la centrele de copii şi juniori, a influenţat autorităţile să facă un stadion modern. Iar la naţională, a avut rezultate extraordinare, pentru că a asigurat cele mai bune condiţii de performanţă. Atât doar, că s-a abătut asupra lui o boală, dar pe care organismul lui o să o suporte. O să treacă şi peste asta. Nu poţi să îi reproşezi nimic. Ca să conduci o Federaţie trebuie să stai vreo 4, 5 ani acolo, pe lângă alţii, că să te recunoască lumea. Dacă nu ai făcut asta, poţi să fi fost tu Hagi sau Dobrin, degeaba. Când te duci la UEFA trebuie să şti cu ce se mănâncă fotbalul", este de părere Dragomir.
Mitică poate avea mandate "fără număr"
Preşedintele LPF spune că oricine ar candida împotriva lui Sandu la alegerile din 2010 pentru preşedinţia FRF nu va avea nicio şansă: "Gică Popescu nu are nicio şansă la FRF. Cu Mircea Sandu nu are nimeni, pentru că e mare de tot. Mircea Sandu e cel mai tare, e ca Radu Beligan în teatru. La noi cum ajunge unul în organismele europene vrem să îi tăiem capul. Mircea Sandu e în Comitetul Executiv al UEFA şi poate ajunge vicepreşedinte, iar noi vrem să îl curăţăm. Nu ştiu ce gândire putem avea".
Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal este ales o dată la 4 ani de către Adunarea Generală ordinară de alegeri, care se convoacă de către conducătorul în funcţie doar pentru acest eveniment. Din Adunarea Generală fac parte toţi cei 18 reprezentanţi ai cluburilor din Liga I, ei fiind şi cei care pot propune candidaţi pentru alegeri. În cadrul acestei adunări mai sunt aleşi şi cei doi vicepreşedinţi ai LPF, la propunerea preşedintelui ales, apoi cel din urmă numeşte Secretarul General şi Directorul Economic al forului, cei doi fiind apoi confirmaţi de către membrii adunării.
Numărul de mandate al preşedintelui LPF poate fi nelimitat, acesta putând să candideze din patru în patru ani doar dacă este propus de unul dintre membrii Adunării Generale. Dragomir este pe punctul de a câştiga cel de-al patrulea mandat consecutiv la şefia LPF şi spune că se gândeşte deja la următoarele alegeri. Abia după aceea vrea să se retragă din fotbal şi să se ocupe de afecerile familiei împreună cu fiul său. Dar asta nu reprezintă o certitudine că nu va mai candida din nou.