MENIU

Dosarele cu multe părţi civile au sărăcit instanţele

Foto: Realitatea TV

Dosarele civile sărăcesc instanţele. Înalta Curte de Casaţie si Justitie are datorii de aproape un miliard de lei vechi la Poşta Română din cauza citaţiilor trimise la miile de părţi din dosare. În cazul în acre magistraţii nu vor găsi înţelegere la cei de la poştă întreaga activitate a Curţii Supreme s-ar putea bloca. Asta pe lângă drepturile salariale care le-au fost tăiate judecătorilor din cauza subfinanţării instanţei şi a acestor cheltuieli mult prea mari.

De departe cel mai mare dosar al instanţelor româneşti a fost cauza FNI. Pentru a îl transporta la ÎCCJ, magistraţii au folosit un camion, şi asta deoarece are nici mai mult nici mai puţin de 3080 de volume. În dosar există 120.000 de părţi civile iar citarea acestora a fost o adevărată poveste.

Când au realizat că au mii de persoane de citat, judecătorii Curţii Supreme au făcut un calcul: 550.000 de lei îi costau doar citaţiile, bani care depăşeau cu mult cheltuielile lunare. Ca atare, au stabilit de dinainte un calendar al termenelor pentru a face o singură procedură de citare pentru tot procesul. Nici aşa problemele nu erau rezolvate. Au fost nevoiţi să angajeze o persoană care să emită 6000 de citaţii pe zi iar Poşta Romana a mobilizat personal în plus pentru trimiterea lor.

Dosarele FNI şi FNA au făcut ravagii şi în bugetul celorlalte instanţe. De la an la an citaţiile au costat tot mai scump judecătorii. În afară de dosarele FNI si FNA pe rolul Curtii de apel mai sunt alte peste 1200 de cauze cu până la 2000 de părţi civile. În acestea există peste 59.000 de părţi civile, înmulţite cu 4,7 cât costă o citaţie, ne iese o sumă de peste 250.000 de lei. Toate acestea doar pentru chemarea persoanelor implicate in proces la termene.

Cel mai mare dosar care a mai rămas pe rolul Curţii de Apel Bucureşti are exact 2000 de părţi civile iar numărul acestora descreşte uşor. Din cauza acestor dosare mamut, magistraţii au rămas fără bani pentru plata chiriilor, transportului, şi pentru decontarea rechizitelor. 

 

Mai multe articole despre:
magistraţi datorii FNI instanţă Curtea de Apel FNA