Donează pentru a salva speciile ameninţate din Marea Neagră!
Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" şi Agentia 4 ACE au lansat campania naţionala "Mesaje pentru Marea Neagră". Obiectivul principal al proiectului este colectarea de fonduri în vederea dotării Institutului "Grigore Antipa" cu echipamente necesare studierii şi reproducerii speciilor ameninţate, pentru ca acestea să poată repopula în viitor apele Mării Negre.
În prezent, în Marea Neagră se mai exploatează doar 5 dintre cele 26 de specii de peşti cu importanţă comercială, printre speciile ameninţate numărându-se rechinul, căluţul de mare, delfinul, foca etc.
Cauzele dispariţiei speciilor marine sunt multiple şi ţin de poluare, contrucţii hidrotehnice, pescuit comercial incorect, invazia unor specii de peşti străine, schimbări climatice. Acestea pot fi combătute prin studierea speciilor aflate pe cale de dispariţie, reproducerea lor controlată, crearea de habitate care să le ofere condiţii optime de supravieţuire şi prin repopularea, în final, a Mării Negre.
"Marea Neagră nu înseamnă numai litoral şi vacanţa de vară; Marea Neagră este a noastră indiferent de anotimp. Este un organism uriaş care, la rândul său, susţine viaţa a mii de alte organisme. Prin această campanie ne dorim ca tot mai mulţi oameni să conştientizeze importanţa sa naturală şi comercială şi să se alăture demersului nostru de a salva Marea Neagră, care în ultimul timp se confruntă cu probleme grave, precum depopularea masivă, poluarea cu substanţe chimice sau pescuitul ilegal", a declarat Elena Olteanu, General Manager 4 ACE.
Fondurile strânse vor fi direcţionate şi către programul de recreare a două habitate marine cu rol esenţial în dezvoltarea timpurie a unor tipuri de peşti, şi care adăpostesc o mare diversitate de specii, unele dintre acestea pe cale de dispariţie.
"Am fost surprinşi când cei de la 4 ACE ne-au sunat să ne propună acest proiect, pentru că nu ne aşteptam ca cineva să-şi dorească să lucreze dezinteresat pentru o miză atât de mare. Sperăm să strângem fondurile necesare pentru dotarea unui laborator specializat care să ne permită studierea speciilor ameninţate în afara habitatelor lor naturale, pentru a contribui şi mai mult la refacerea şi protejarea Mării Negre", a completat dr. ing. Simion Nicolaev, director general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” din Constanţa.
Campania va fi promovată pe toate mediile – print, online si radio-TV – prin parteneriatele încheiate cu trustul Realitatea-Catavencu, Agora Media şi eOk.ro.
Campania beneficiază de sprijinul unor parteneri importanţi precum Greenpeace, Green Report, Agora Media, eOk.ro.
Cei care doresc să afle mai multe informaţii despre campanie şi care vor să doneze, cât se poate, o pot face pe site-l oficial www.mesajepentrumare.ro.