MENIU

Doi din zece români nu vor cumpăra niciun cadou de Crăciun

Peste 50% dintre români pun dulciuri sub bradul de Crăciun

Cei mai mulţi români intenţionează să ofere cadouri care să ”îndulcească”, să înfrumuseţeze şi să înveselească sărbătorile de iarnă, fără a face investiţii consistente în bunuri de folosinţă îndelungată. Ei plănuiesc să cumpere mai degrabă: dulciuri de sezon (56,5%), obiecte de îmbrăcăminte, încălţăminte sau accesorii vestimentare (39%), decoraţiuni (28%), jocuri şi jucării (24%) şi produse sau servicii cosmetice.

Mai puţini români optează pentru aparatură electrocasnică (9%), echipamente IT, telecomunicaţii şi dispozitive electronice (4%) sau alte servicii de telecomunicaţii (1%). În general aparatura electrocasnică este achiziţionată pentru casă, dar un procent mare de persoane le cumpără pentru a le oferi cadou partenerelor. Echipamentele IT şi de telecomunicaţii sunt cumpărate mai ales pentru copii, în vreme ce device-urile electronice şi serviciile telecom sunt destinate în mare măsură propriei gospodării. Cei mai mulţi îşi vor face cumpărăturile din hipermarketuri şi discounteri (53%), dar se orientează şi spre magazinele mari de electronice (22%).

Roboţii de bucătărie, maşinile de spălat sau cuptoarele cu microunde sunt în topul preferinţelor românilor la capitolul aparate electrocasnice.  Telefoanele mobile şi desktop-urile sunt cele mai căutate echipamente IT&C de sărbători, iar camerele digitale şi televizoarele, fie ele clasice, plasme sau LCD nu lipsesc din sacul moşului.

Majoritatea românilor aleg abonamente sau cumpără o cartelă când vine vorba de servicii de telecomunicaţii.

Sursa preferată de informare pentru cadourile de sărbători din categoriile aparatură electrică şi electrocasnică sau echipamentele IT&C o reprezintă în cele mai multe cazuri vizita direct în magazin. Reclamele TV şi Internetul sunt aproape la fel de importante ca şi magazinele pentru echipamentele IT & telecom, respectiv, pentru dispozitivele electronice.         

Aproximativ doi din zece români au declarat că nu vor cumpăra nimic pentru sărbătorile de iarnă din acest an. Proporţia fiind mai mare în rândul persoanelor care: au trecut de 50 de ani, a persoanelor din mediul rural, a celor care locuiesc singuri sau care nu au copii în gospodărie, precum şi în rândul persoanelor cu venituri sub 700 RON.

Informaţiile provin din GfK Omnibus, studiu realizat lunar, şi sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste. Eşantionul este format din 1000 de respondenţi din zona urbană şi rurală, iar culegerea datelor a fost realizată în noiembrie 2009.

Mai multe articole despre:
Sărbători români cadouri brad studiu dulciuri