MENIU

Doar opt din cele 102 şcoli înscrise în programul Băncii Europene de Investiţii au fost renovate

Foto: RTV
Opt din cele 102 şcoli înscrise în programul Băncii Europene de Investiţii sunt gata

O listă lungă de şcoli şi peste 100 de milioane de euro, aşa se poate rezuma programul Băncii Europene de Investiţii pentru renovarea unităţiilor de învăţământ din Bucureşti. Programul a început în 2003 şi trebuia să se încheie în 2008. Din cele peste 100 de şcoli, doar opt sunt gata.

Pereţi scorojiţi, geamuri sparte, încăperi fără pardoseală şi tavan, bănci aruncate grămadă, aşa arată una dintre şcolile înscrise în programul Băncii Europene de Investiţii.

Lucrările la Şcoala 173 au început în 2006. Un an mai târziu, firma de construcţii reuşise abia să demoleze tot ce era nevoie pentru a începe lucrările de renovare. Nemulţumită, Primăria Capitalei nu a vrut să achite firmei banii cheltuiţi, aşa că totul s-a terminat cu un proces care a durat aproape doi ani.

Constructorul responsabil de Şcoala 173 şi de la alte zece unităţi de învăţământ a pierdut toate contractele, dar a lăsat şcolile în paragină şi nu mai este de găsit. La Şcoala 17 lucrările merg ceva mai bine, dar nici pe departe nu sunt în grafic. Copiii învaţă înghesuiţi într-un singur corp de clădire, în trei ture, cu pauze minime şi ore scurtate. La Şcoala 17 lucrările ar trebui să se încheie în luna iulie a acestui an. Două corpuri de clădire trebuie renovate. În prezent, încă se lucrează la primul.

Explicaţii există întotdeauna. În cele mai multe cazuri, neprevăzutul este de vină. "Problema este că sunt aceleaşi lucrări care au apărut pe parcurs, plus problemele cu forţa de muncă care au dat peste cap socotelile. Noi constructorii suntem obişnuiţi cu asta", a explicat mangerul proiectului, Romeo Petrescu.

În 2003, Primăria Capitalei a încheiat o înţelegere cu Banca Europeană de Investiţii pentru renovarea a 102 şcoli. De la europeni urmau să vină 112 milioane de euro, adică 75% din finanţare, în timp ce primăria plătea doar 37 de milioane de euro.