MENIU

Doar granzii vor arbitri străini în Liga I

Foto: NewsIn

Conducătorii şi oficialii cluburilor Steaua, Dinamo, Rapid, FC Timişoara şi FC Vaslui doresc ca derby-urile Ligii I să fie conduse de brigăzi străine. În schimb, cluburile mai mici preferă să mizeze în continuare pe arbitrii români.

Nemulţumiţi de calitatea slabă a arbitrajelor de care au beneficiat în primele etape ale Ligii I, granzii cer ca la meciurile importante să fie aduşi arbitri din străinătate.

"Atât timp cât Balaj nu a primit nicio sancţiune după halul în care ne-a arbitrat la finala Supercupei României, sunt de acord ca FC Timişoara să fie arbitrată de străini la meciurile importante. Corupţia este întreţinută de actuala conducere a CCA, dar şi de comenzile pe care le au arbitrii", a spus, pentru NewsIn, patronul echipei FC Timişoara, Marian Iancu, care se alătură astfel demersului iniţiat de Cristian Borcea, Gigi Becali şi Adrian Porumboiu, care au declarat că vor să fie arbitraţi de brigăzi străine la meciurile importante din Liga I.

Preşedintele CA al FC Rapid, Ion Taban, s-a referit la posibilitatea ca echipa sa să fie arbitrată de brigăzi străine: "Pe moment ar fi o decizie bună să se aducă arbitri străini până intră şi ai noştri într-o normalitate".

Preşedintele formaţiei CFR Cluj, Iuliu Mureşan, a vorbit şi el despre acest subiect: "Nu-mi doresc neapărat arbitri străni, dar dacă majoritatea va decide aşa, atunci mă voi supune. Arbitrii români nu trebuie desfiinţaţi la prima greşeală. Ce facem dacă chemăm numai arbitri străini, desfiinţăm arbitrajul românesc? Arbitrii străni nu sunt pe gustul meu, i-am văzut şi pe ei, am observat ce pot".

Managerul general al campioanei Unirea Urziceni, Mihai Stoica, şi-a exprimat la rândul său opinia vizavi de posibilitatea ca arbitrii străini să oficieze derby-uri din Liga I: "Am următoarea idee: cu o lună înaintea unui meci, dacă ambele echipe sunt de acord cu aducerea unei brigăzi străine, atunci să fie propusă iniţiativa la CCA. În cazul în care doar o echipă îşi doreşte arbitri străini, atunci să arbitreze români".

Finanţatorul echipei FC Braşov, Ioan Neculaie, a dat de înţeles că echipele din Liga I trebuie să aibă încredere în arbitrii autohtoni: "Arbitrii români ar trebui să scape de stres, să nu mai ţipe toţi la ei, să nu se mai lase influenţaţi de tot felul de interese. Trebuie date şanse şi arbitrilor români, că n-or fi toţi hoţi, dar şansele astea trebuie date combinat, şi cu ajutorul Procuraturii, şi cu ajutorul DNA. Este suficient că au fost băgaţi câţiva arbitri la închisoare, ar trebuie să fie învăţătură de minte. Avem arbitri capabili, dar trebuie eradicată hoţia. Nu-mi doresc neapărat arbitri străini, dar dacă altfel nu s-o mai putea, ce să facem?".

Preşedintele de onoare al formaţiei Ceahlăul Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a fost de aceeaşi părere cu Ioan Neculaie: "Arbitrii noştri ar trebui delegaţi în continuare pentru că după scandalul de corupţie din arbitrajul românesc nimeni nu va mai risca să arbitreze în favoarea unei echipe sau alteia, să comită greşeli majore în defavoarea uneia dintre părţi. Este bine să se meargă pe promovarea elementelor tinere de perspectivă".

Preşedintele grupării Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, a explicat punctul său de vedere în legătură cu delegarea arbitrilor străini la meciurile Ligii I: "Dacă Gigi Becali şi Borcea vor arbitri străini, nu pot să-i contrazic. Nu pot spune nici că e bine, nici că este rău dacă am aduce arbitri străini la meciurile importante din Liga I. Gloria Bistriţa nu are bani pentru a chema străini, costurile ar fi prea mari pentru noi. Şi arbitrii români, şi arbitrii străini pot greşi. Arbitrajele din ultima etapă au fost bune, eu zic că ar trebui mers pe mâna arbitrilor români în continuare".

Huzu: "E ilegal ce vor cluburile"

Preşedintele CCA, Aron Huzu, a afirmat că cererea cluburilor privind aducerea de arbitri străini este ilegală. "Conform regulamentului, nu mai putem aduce arbitri străini în acest campionat. Ceea ce se cere acum este ilegal. Atunci când s-a discutat despre acest lucru, toată lumea a fost de acord cu scoaterea din regulament a acelui paragraf cu străini, şi aici mă refer şi la reprezentanţii Ligii I, Cristi Borcea şi Iuliu Mureşan", a spus Huzu la GSP TV.

Membru în Comitetul Executiv al FRF, Cristi Borcea spune că la următoarea şedinţă se va lua în discuţie modificarea regulamentului în privinţa arbitrilor străini. "Există acel paragraf, l-am votat pentru că am crezut că Huzu va face ceva pentru arbitraj, dar m-am lămurit şi cu el. Cum am decis să nu mai chemăm arbitri străini, aşa vom modifica din nou regulamentul", a declarat Borcea pentru agenţia NewsIn.

Următorul Comitet Executiv al Federaţiei Române de Fotbal este programat pentru mijlocul lunii septembrie.