MENIU

Doar 5% dintre utilizatorii de internet din Marea Britanie ar plăti pentru conţinut online

Foto: craftinteractive.ro

Cei mai mulţi cititori de ziare online din Marea Britanie nu ar fi dispuşi să plătească pentru conţinut online şi susţin că ar apela la o altă sursă de informare gratuită, în cazul impunerii modelului conţinutului online plătit, potrivit unei cercetări a Harris Interactive.

Rezultatele cercetării arată că trei sferturi dintre utilizatorii de internet care citesc un site informativ cel puţin o dată pe lună ar trece la o sursă de informare gratuită dacă site-ul lor favorit ar introduce un sistem de plată.

Doar 5% din utilizatori ar alege să plătească pentru a avea în continuare acces la site-ul favorit, iar 8% ar continua să apeleze la acel site doar pentru a citi titlurile gratuite. 12 % dintre consumatorii de media online nu ştiu încă ce ar face.

Rezultatele cercetării vor servi ca avertisment pentru grupurile media care iau în considerare introducerea conţinutului online contra cost. Afectat de preţurile scăzute ale publicităţii online şi de scăderea înregistrată în general în acest domeniu, News Corp, grupul lui Rupert Murdoch, nu este singurul care reexaminzează viabilitatea financiară a furnizării de conţinut online gratuit.

Deşi ziarele şi-au crescut preţul de copertă în ultimii ani, au optat pentru a lăsa conţinutul online gratuit.
"Nu e o veste bună pentru un model de tarifare în mediul competitiv. Atâta timp cât există alternative, consumatorii vor apela la acelea pentru sursa zilnică de informaţie ceea ce înseamnă pierderi mari în termeni de audienţă. Rămâne de văzut dacă industria media va apela la schimbare şi va începe să tarifeze ceea ca a fost gratis atât timp" , e de părere Andrew Freeman, consultant senior al Harris.

Harris Interactive a intervievat online peste 1.100 de adulţi din Marea Britanie în perioada 26 august-2 septembrie.

Ideea de a percepe taxe pentru aceesul digital la produsul jurnalistic a apărut încă din luna aprilie când, la întâlnirea anuală organizată de Associated Press la San Diego, directorul agenţiei, Dean Singleton, şi directorul executiv al MediaNews Group Inc au reacţionat dur la "însuşirea" ştirilor de către mediile online. "Nu mai putem sta deoparte şi privi cum alţii pleacă cu munca noastră, fiind protejaţi de legi proaste".

Analiştii par a fi sceptici în ceea ce priveşte eforturile de a colecta taxele pentru accesul la ediţiile online ale publicaţiilor, atât prin abonamente, cât şi prin plata individuală a articolelor. Publicaţiile financiare specializate, cum sunt  Wall Street Journal şi Financial Times, au succes, deşi ediţiile online sunt plătite, pentru că oferă informaţie valoroasă, de care agenţii economici au nevoie pentru "a face bani". Modelul s-ar putea să nu funcţioneze însă la publicaţiile generaliste, avertizează analiştii citaţi de LA Times.

Publicul este pregătit să plătească pentru produsul de presă, indiferent de canalul prin care îi este livrat, este teza pe care a înaintat-o Murdoch şi care a fost îmbrăţişată de patronii de presă, uniţi într-un duel inegal cu site-urile gratuite, care compilează fără a struni informaţiile. Trecerea publicaţiilor în mediul online a reuşit să atenueze concurenţa agregatorilor de rang secund, de multe ori pripit, făcând rabat de la acelaşi conţinut de calitate. În cele din urmă, grăbită şi de criza economică galopantă, presa tradiţională pare a se fi trezit. Accesul la informaţia brută îl are oricine, cel puţin teoretic, ceea ce contează jurnalistic este felul în care livrezi faptul brut, altfel spus pachetul, contextul, conexiunile şi grila de lectură pe care o inserezi.

Tonul l-a dat Murdoch, care, pornind de la premisa că "revoluţia digitală a deschis canale noi şi ieftine, dar nu a făcut conţinutul gratuit", a anunţat introducerea unor taxe pentru accesul la ediţiile online ale tuturor publicaţiilor pe care le deţine. Arma pe care Murdoch se bazează în lupta cu online-ul gratuit este excelenţa, pentru că publicul cititor de presă nu este nici orb, nici indiferent la conţinut.

Mai multe articole despre:
sondaj internet ziare taxă online plată Murdoch publicaţie