MENIU

Dinastiile: Familiile din "Universitatea Babeş-Bolyai"

Fraţi, cumnaţi, veri şi fini au pe cartea de muncă aceeaşi firmă. De multe ori, nu e vorba de un SRL, ci de o primărie, un minister, o universitate sau un spital, unde banii de salarii vin de la contribuabili. REALITATEA.NET şi-a propus să vă prezintă câteva dintre dinastiile care au împânzit şi conduc România.

Universitatea Babeş-Bolyai este pe primul loc în topul universităţilor din întreaga ţară. Cu toate acestea, nici din această universitate nu lipsesc clanurile familiale.

În facultăţile din Universitatea "Babeş-Bolyai" clanurile familiale sunt ceva obişnuit.

O astfel de familie ar fi Silaghi-Dumitrescu. Ioan Silaghi-Dumitrescu, profesor de chimie, deţine funcţia de decan al Facultăţii de Chimie. În urmă cu doi ani, soţia acestuia Luminiţa Silaghi Dumitrescu deţinea, funcţia de rector la aceeaşi facultate, iar soţul era şef de catedră. Acum Luminiţa Silaghi-Dumitrescu este prorector al Universităţii "Babeş-Bolyai". Fiul lor, Radu Silaghi-Dumitrescu este conferenţiar la Catedra de Biochimie şi Inginerie Biochimică în cadrul aceleaşi facultăţi.

Familia universitară Breckner predă la Facultatea de Matematică.  Wolfgang Breckner, tatăl este profesor la Facultatea de Matematică. La aceeaşi universitate este şi Brigitte Breckner, conferenţiar universitar la Catedra de algebră, analiză şi geometrie.

La catedra de Inginerie Chimică există o altă familie universitară, Călin Cristian Cormoş şi Ana-Maria Cormoş de la Catedra de Inginerie Chimică şi Ştiinţa Materialelor Oxidice. Ei au semnat împreună şi  diferite lucrări de specialitate.


O altă familie renumită este şi familia Mircea şi Castelia Cristea. Domul Cristea este şef de catedră la Catedra de Inginerie Chimică şi Ştiinţa Materialelor Oxidice. Soţia acestuia este şef de catedră la Catedra de Chimie Organică.

Şi familia Marga este prezentă în viaţa universităţii. Andrei Marga deţine pentru a patra oară funcţia de rector al Universităţii. El a ajuns în fruntea universităţii clujene prima oară ca rector interimar, în locul actualului preşedinte al Academiei Române, profesorul Ionel Haiduc, care plecase la studii în Statele Unite ale Americii. Au urmat două mandate obişnuite de rector, în intervalul 1996-2004. În 2004, Andrei Marga nu a mai candidat pentru postul de rector, pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, o persoana nu poate deţine mai mult de două mandate consecutive. Astfel că, în anul 2004, rector a devenit Nicolae Bocşan. Andrei Marga a devenit preşedinte al Consiliului Academic al Universităţii clujene, funcţie creată ad-hoc.

Soţia rectorului, Delia Marga conduce două entităţi distincte care au contract cu Universitatea "Babeş-Bolyai". Este vorba despre Asociaţia Lingua şi Centrul Lingua. Ambele funcţionează la aceeaşi adresă socială şi ambele sunt conduse de doamna Marga.

REALITATEA.NET nu şi-a propus să judece calitatea profesională a "rudelor-colegi de serviciu", ci doar să arate unele dintre cazuri.

Dacă ştiţi exemple de "dinastii", scrieţi-ne!  

Mai multe articole despre:
clanuri nepotism